Legile justiției. Procurorii generali, convocați de Augustin Lazăr

Data actualizării: Data publicării:
augustin lazar fb

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, i-a convocat, marțea viitoare, pe toți procurorii șefi din țară pentru a discuta despre modificările pe care intenționează să le facă ministrul Justiției la trei legi de importanță crucială pentru bunul mers al Justiției: Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea privind organizarea judiciară și Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (nr. 317/2004).

La discuții sunt convocați reprezentanții tuturor Parchetelor de pe lângă Curțile de Apel din țară. Motivul discuțiilor: propunerile prezentate miercuri de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Procurorul general, Augustin Lazăr, dorește să afle care sunt opiniile colegilor procurori pe marginea modificărilor anunțate de Tudorel Toader, concluziile urmând să fie trimise la Ministerul Justiției.

Convocarea a fost făcută pentru marțea viitoare, la sediul Parchetului General.

Augustin Lazăr, prin Biroul de presă al Ministerului Public, și-a prezentat deja un punct de vedere față de propunerile prezentate miercuri, arătând că „a luat act cu surprindere și îngrijorare de modificările anunțate de ministrul Justiției” și că aplicarea măsurilor va „bulversa sistemul judiciar”. Cu aceeași ocazie, procurorul general precizat că procurorii nu au fost consultați în prealabil.

Vineri dimineață, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că va da „forma finală” a celor trei proiecte de lege după ce va observa punctele de vedere formulate pe marginea propunerilor prezentate miercuri, iar după aceea va trimite documentele doar la Consiliul Superior al Magistraturii. Deci, nu și la Parchetul General, DNA sau DIICOT.

Asociaţia Procurorilor din România a precizat, joi, că a luat act cu îngriiorare de principalele modificări care ar urma să fie aduse legilor justiţiei, o parte dintre ele afectând grav funcţionarea şi independenţa sistemului judiciar. Asociaţia a mai arătat că aceste modificări au fost făcute cu ignorarea opiniei corpului magistraţilor şi creează premisa exercitării unui control al puterii executive asupra puterii judecătoreşti.

„Modificările anunţate, care vizează plasarea lnspecţiei Judiciare sub autoritatea ministrului Justitiei, modificarea competenţelor Consiliului Superior al Magistraturii, modalitatea de numire a procurorului general şi lărgirea atribuţiilor ministrului Justiţei în ce priveşte cariera magistraţilor sunt în dezacord cu repetatele rapoarte MCV, care recomandau întărirea independenţei sistemului judiciar, iar România a făcut eforturi considerabile pentru ca aceste recomandări să fie îndeplinite", spuneau reprezentanţii Asociaţiei Procurorilor din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri