Lia Olguța Vasilescu scapă deocamdată de controlul judiciar

Data publicării:
160330 lia olguta vasilescu dna 04 INQ Octav Ganea

ACTUALIZARE: Tribunalul București a decis să respingă cererea procurorilor DNA de a o plasa pe Lia Olguța Vasilescu sub control judiciar. Decizia instanței nu este definitivă.

A existat şi o ameninţare cu moartea tot ca urmare a acţiunilor doamnei primar. Mi s-au oferit diferite avantaje ca să renunţ la plângere, să-mi retrag documentele din dosar, să anulez probele, să-mi inventez motive medicale şi dacă voi face chestia asta îmi va fi mult mai bine, îmi va prelungi viaţa care oricum este scurtă. Este vorba de contabilul regiei de transport din localitate, instituţie aflată în subordinea Primăriei Craiova”, a spus Petre Becheru, denunțătorul Liei Olguța Vasilescu.

La rândul său, Lia Olguța Vasilescu a declarat referitor la înregistrarea apărută cu o discuție dintre un angajat al Primăriei Craiova și denunțător, că ea nu a luat legătura cu denunțătorul din dosarul ei în toată această perioadă.

„N-am absolut nicio legătură cu persoana respectivă. nu am luat legătura cu niciun martor denunţător din dosarul meu în toată această perioadă. De altfel, denunţătorul a făcut în urmă cu câteva luni un denunţ la primărie că îi trece cablul de electricitate pe deasupra blocului, că l-a căutat acasă o echipă de la RCS, că am spus un proverb în spaţiul public şi el s-a simţit ameninţat. Acum vine cu un nou denunţ că s-ar simţi ameninţat de o persoană cu care nu am absolut nicio legătură. Mai lipseşte ca mâine să vină şi să spună că becul din faţa primăriei luminează prea puternic şi din această cauză se simte terorizat”, a spus edilul Craiovei.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti trebuie să stabilească dacă aprobă cererea procurorilor de a o cerceta sub control judiciar, în dosarul în care e acuzată de mai multe infracţiuni de spălare de bani.

Lia Olguța Vasilescu a susținut în fața instanței că dacă va fi pusă sub control judiciar, toată activitatea primăriei Craiova va fi blocată, deoarece jumătate dintre angajații primăriei sunt martori în dosar, potrivit News.ro.

Eu sunt persoană publică şi, din ce ştiu, acest dosar se dezbate public. Să înţeleg că doar eu, ca inculpat, nu pot vorbi despre el? Jumătate din primărie e martoră. Dacă se ia măsura controlului judiciat se paralizează activitatea instituţiei. Nu i-am întrebat niciodată nimic şi nici nu m-a interesat. Nu pot da oameni afară ca să aduc oameni cu care să pot lucra... O măsură de control judiciar mă aduce în punctul de a nu mai putea să-mi fac treaba", a spus Olguţa Vasilescu în faţa instanţei.

Avocatul Liei Olguța Vasilescu a declarat, în fața instanței, că  DNA a făcut presiuni asupra martorilor.

„DNA a luat persoane de pe stradă pe care le-a dus în unele locuri unde au făcut presiuni asupra lor pentru a recunoaşte detalii în cazul clientei mele. Nu am emanat în spaţiul public astfel de detalii privind ancheta. În schimb, DNA remite presei un rechizitoriu, cenzurat ce-i drept, în contextul în care clienta mea nu primise rechizitoriul. Nu ar fi trebuit să vorbească nici denunţătorul, nici DNA şi nici Olguţa Vasilescu, care a tăcut luni de zile când toţi doreau ca ea să vorbească....A înţeles să nu comenteze alte trei denunţuri ale altor trei denunţători. A înţeles să se apere în faţa unui singur denunţător, care a înţeles să o jignească", a spus Chiciu.

Procurorul DNA a cerut instanţei să îi interzică Olguţei Vasilescu să se apropie de martori şi de denunţători. De asemenea, procurorul a solicitat ca primarul Craiovei să nu aibă voie să se deplaseze în locurile ce urmează a fi stabilite de instanţă.

„Ea (Lia Olguţa Vasilescu, n.r.) a înţeles să dezbată probele într-un spaţiu virtual, înaintea sălii de judecată. Ea a fost şi la televiziuni. A înţeles să-şi facă apărarea în mediul virtual în loc să-şi facă apărarea pentru faza procesului penal. Ea beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, dar un judecător va decide, şi nu opinia publică. Martorii se simt ameninţaţi şi şantajaţi şi e greu de crezut că, până la momentul discutării probelor, aceştia vor mai avea deschiderea şi dorinţa de a mai face declaraţii. Instanţa supremă a dispus arestarea preventivă pentru acţiuni similare cu cele ale inculpatei", a declarat procurorul în faţa instanţei Tribunalului Bucureşti.

Procurorul a mai solicitat ca instanţa să îi interzică Liei Olguţa Vasilescu să mai participe la emisiuni de radio şi de televiziune.

DNA solicită instanţei să dispună, în cadrul măsurii preventive, ca Olguţa Vasilescu să nu se apropie de persoanele desemnate de anchetatori şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale.

Procurorii susţin că au formulat cererea pentru că, după trimiterea în judecată, Olguţa Vasilescu a încercat să îl discrediteze pe martorul denunţător şi a postat pe pagina ei de Facebook acte din dosarul de urmărire penală, apoi i-a invitat pe simpatizanţii săi să facă aprecieri asupra probelor.

DNA a sesizat şi Consiliul Superior al Magistraturii, pentru postarea pe pagina de Facebook a Olguţei Vasilescu a unor documente din dosarul în care a fost trimisă în judecată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri