Lista deținuților, a coordonatorilor și a lucrărilor publicate din 2006 până în 2015

Data publicării:
colaj voiculescu borcea diaconescu becali

Zeci de profesori universitari, dar şi înalţi prelaţi au girat, în ultimii ani, mai bine de 400 de cărţi scrise după gratii de 188 de deţinuţi. Pentru fiecare dintre aceste lucrări, aceştia au obţinut reducerea, cu câte 30 de zile, a pedepselor pe care le au de executat. Ministerul Justiţiei a dat publicităţii lista lucrărilor, dar şi a profesorilor şi conferenţiarilor universitari care au făcut recomandări pentru lucrările deţinuţilor.

Profesorul Ion Marin, decanul facultăţii de jurnalism de la Universitatea Hyperion, a semnat 21 de recomandări pentru deţinuţii care în ultimii doi ani s-au apucat să scrie cărţi.Sorin Roşca Stănescu, Dan Diaconescu şi Dumitru Rebegea sunt doar câţiva dintre autorii de după gratii pentru care profesul Ion Marin a girat.

Ion Marin, decanul Facultăţii de Jurnalism, Universitatea Hyperion: Solicitările mi-au venit din partea celor în cauză prin intermediul unor apropiaţi, soţiile de cele mai multe ori, care stiţi cum sunt. Apelează la „domnule, te rog, eşti prietenul lui, ai fost, vă cunoaşteţi, ziarişti”. Mi s-a adus un fel de formular cu titlul lucrării pe care urmează să o elaboreze. Eu nu am făcut altceva decât să îmi pun semnătura şi să fiu de acord să elaboreze lucrarea. În cele mai multe cazuri, de fapt în toate, nici nu am ştiut că lucrările au fost elaborate.

Pe locul doi la capitolul recomandări este profesorul Viorel Cojocaru, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport. El a semnat recomandări pentru aproape toţii condamnaţii din dosarul transferurilor ilegale de fotbalişti. Victor Becali, Ioan Becali şi Cristian Borcea sunt cap de listă.

Şi generalul în rezervă Dan Voinea a semnat cinci recomandări pentru cărţi scrise în inchisoare. Autorul lor este fostul senator Cătălin Voicu, închis pentru corupţie.

Dan Voinea, coordonatorul lucrărilor lui Cătălin Voicu: Am acceptat să dau acea recomandare pentru că îl cunoşteam pe Cătălin Voicu de când era militar şi mi s-a părut extrem de interesantă şi actuală tema pe care el şi-a ales-o spre cercetare. Eu cred că cine scrie astăzi, de nevoie, de alt interes, scrisul e bun pentru oricine.

Sorin Apostu, fost primar al Clujului şi Miron Mitrea au primit şi ei girul unor profesori universitari de renume.

Laslo Cornel, coordonatorul lucrărilor lui Sorin Apostu: Eu i-am facut recomandarea să scrie, nu am văzut-o să îi spun că e bună sau nu, că nu am mai vazut lucrarea, știți.

Reporter: Aţi avut vizite în închisoare în acest sens?

Laslo Cornel, coordonatorul lucrărilor lui Sorin Apostu: Nu, nici vorbă!

Reporter: Dar cum a fost colaborarea? Prin telefon?

Laslo Cornel, coordonatorul lucrărilor lui Sorin Apostu: Cu mine a comunicat printr-o asistentă a sa, care lucrează aici (USAMV n.red.) şi ea a stat de vorbă cu dumnealui.

prof.univ.dr. Marian Cojoc, coordonatorul lucrărilor lui Miron Mitrea: Am dat curs acestei invitaţii pentru că era vorba de o activitate legată stricto-sensu de ceea ce a fost domnia sa atunci, în 1989, în 1990, era vorba de nişte memorii, ca atare a îmbracăt acest aspect al memoriilor.

Pe lista coordonatorilor lucrărilor deţinuţilor se află şi doi înalţi prelaţi ai bisericii ortodoxe române: Înalt-preasfinţitul Teodosie şi Înalt preasfinţitul Laurenţiu Streza au semnat recomandări pentru George Becali. 

Omul de afaceri Dinel Staicu, trimis după gratii pentru nouă ani, în cazul fraudării Transgaz cu 11 milioane de euro, a scris zece cărţi în închisoare. Asta înseamnă că şi-a redus pedeapsa cu zece luni, câte una pentru fiecare lucrare.

Tot cu zece cărţi se mândreşte şi fostul senator Dan Voiculescu. Închis din august 2014, în penitenciarul Rahova, el a scris cărţi precum Omenirea încotro, A patra cale, Dezvoltarea economică durabilă sau Teoria Valorii. Fostul demnitar a fost condamnat definitiv pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare.

Dan Diaconescu a fost condamnat în martie 2015 la cinci ani şi şase luni de închisoare pentru şantaj. A reuşit să scrie, în mai puţin de un an, cinci cărţi, cele mai multe despre televiziune. Fostul jurnalist a analizat rolul social al mass-media, dar dă şi sfaturi despre realizarea talk-show-urilor.

Cristian Borcea a scris două lucrări ştiinţifice. Cel mai răsunător titlu este „Am fost preşedintele unui vis - Dinamo Bucureşti”.

Literatura din penitenciare, luată la puricat de ministrul Justiției

Deţinuţi: Victor Becali, Ioan Becali, Cristian Borcea, Mihai Stoica, George Becali

Număr lucrări: 11

Coordonator lucrări: prof. univ. dr. Viorel Cojocaru, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport

Deţinuţi: Sorin Roşca Stănescu, Dan Diaconescu, Dumitru Rebegea, Mihail Vasile, Dan Păsat

Număr lucrări: 21

Coordonator lucrări: prof. univ. dr. Ion Marin, Universitatea Hyperion

Deţinut: Cătălin Voicu

Număr lucrări: 5

Coordonator lucrări: conf. univ. dr. Dan Voinea, fost procuror militar

Deţinuţi: Gabriel Bucica, George Becali

Număr lucrări: 3

Coordonator lucrări: IPS Teodosie, Mitropolitul Dobrogei

Deţinut: George Becali

Număr lucrări: 1

Coordonator lucrări: IPS prof. univ. dr. Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului

Deţinut: Dan Voiculescu

Număr lucrări: 5

Coordonator lucrări: prof. univ. dr. Dumitru Miron, ASE Bucureşti

Printre coordonatorii lui George Becali se află IPS Laurențiu Streza, Mitropolit al Ardealului, dar și IPS Teodosie, Mitropolitul Dobrogei.

Coordonatorul lucrărilor pe teme de jurnalism semnate de Dan Diaconescu și Sorin Roșca Stănescu este Ion Marin, decanul Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion. Fost jurnalist la Scânteia/Adevărul, Ultima oră, fost director la publicația Atac, fost membru în CA al TVR , dar și colaborator OTV, Ion Marin a atestat și importanța temelor alese de alți condamnați pentru lucrările lor știintifice.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat că va analiza dacă lucrările științifice care le-au adus multor deținuți eliberarea condiționată au fost realizate cu respectarea procedurilor legale. Mai mult, Prună a promis sancțiuni dure în cazul în care va constata că vreuna din cele 331 de astfel de lucrări scrise anul trecut a depăşit cadrul legal.

Listele cu lucrările științifice pot fi consultate aici: 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...