Lista produselor primite de mineri în iunie 1990: slănină, ouă, chiloţi, pastă de dinţi

Data publicării:
mineriada digi

Un document vechi de 27 de ani lămureşte unul dintre misterele Mineriadei din 1990. Minerii care au măcelărit oameni în Piaţa Universităţii nu doar că nu au venit singuri în Bucureşti, dar au fost hrăniţi şi îmbrăcaţi, la ordinul celor care conduceau atunci armata şi Guvernul. Lista alimentelor şi produselor pe care minerii le-au primit în perioada violenţele din iunie 1990 a fost desecretizată la cererea Parchetului General, care a şi trimis 14 inculpaţi în judecată pentru crime împotriva umanităţii.

În acest document emis de Ministerul Apărării scrie: „Potrivit dispozițiilor primite din partea Guvernului României în perioada 14-19 iunie 1990, Ministrul Apărării Naționale a asigurat hrănirea unor forțe civile ce au participat la restabilirea ordinei și liniștei în capitala țării".

Documentul semnat de comandatul Serviciilor Armatei cuprinde şi o anexă cu produsele primite de mineri: conserve de carne, cârnaţi, slănină, unt, ouă, biscuiţi, salopete, bocanci, chiloţi, ciorapi și produse de igienă personală. În total 866.000 de lei, adică peste 40.000 de dolari la cursul oficial de atunci. Premierul din iunie 1990 susţine că iniţiativa i-a aparţinut generalului Victor Atanasie Stanculescu şi a fost asumată de Guvern. Motivul?

"Era o problemă absolut elementară, pur și simplu de ordin umanitar. Trebuiau hrăniți, pentru că erau veniți în condițiile impropii în care au venit, în noapte, pentru ca să putem să avem o șansă de a-i trimite înapoi.", spunea Petre Roman, potrivit europafm.ro.

Gelu Voican Voiculescu susţine ca ajutoarele au fost destinate minerilor care au refuzat sa plece acasă după discursul presedintelui: „1000 de mineri care n-au plecat şi pe care i-am atras într-o unitate militară, au fost echipaţi, au primit bocanci, pastă de dinţi, ca să nu mai facă diverse tulburări şi să perturbe ordinea publică."

Procurorul Dan Voinea, care a deschis pentru prima oară ancheta Mineriadei, este de altă părere: „Generalul Stănculescu, cu Voican Voiculescu și cu liderii minerilor din Valea Jiului au fost cazați câțiva la Hotelul București și seară de seară se duceau în Piața Universității și plănuiau cum să atace acolo manifestanții”.

Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi alţi 11 foşti demnitari sunt trimişi în judecată în Dosarul Mineriadei.

Marian Lazăr, procuror militar: „Autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti... În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi peste zece mii de mineri".

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, mineriada din iunie 1990 s-a soldat cu patru morți, peste 1300 de răniţi şi tot atâţia arestaţi.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri