Ludovic Orban, achitat în primă instanță

Data actualizării: Data publicării:
ludovic orban - km0-1

Fostul parlamentar Ludovic Orban a fost achitat în procesul în care este acuzat că şi-a folosit funcţia politică şi a acţionat cu intenţie când a cerut 50.000 de euro de la un om de afaceri pentru a-și finanța campania electorală în calitate de candidat PNL la Primăria Bucureşti. 

ludovic orban - km0 1

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată.

Procurorii ceruseră pedeapsă cu executare în acest dosar, în care Ludovic Orban a fost acuzat de folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului, la data de 1 martie, Orban, atunci prim-vicepreşedinte al PNL, l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care deputatul fusese nominalizat pentru a candida la funcţia de primar al Capitalei.

În 20 martie, când s-a întâlnit cu omul de afaceri, Orban i-ar fi cerut 50.000 de euro în numerar, “nu în vreo modalitate legală, precum şi cu depăşirea plafonului stabilit prin Legea finanţării partidelor politice”, cerând ca banii să ajungă la persoane cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune pentru promovarea imaginii sale, potrivit DNA.

Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, deţinătorul firmei UTI, a declarat, la începutul lunii noiembrie 2016, în faţa instanţei supreme, că cei 50.000 de euro pe care i-a cerut Ludovic Orban în martie ar fi urmat să ajungă în mică parte la televiziuni, cei mai mulţi fiind solicitaţi, în nume privat, de Sorin Oancea de la B1 TV şi Cozmin Guşă de la Realitatea TV.

Ludovic Orban a negat acuzațiile care i-au fost aduse. El a spus că toate discuţiile cu şefii unor televiziuni şi publicaţii legate de finanţarea campaniei electorale au fost purtate „în baza cadrului legal”. Întrebat despre declaraţiile omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu, potrivit cărora cei 50.000 de euro pe care Orban i-ar fi cerut în martie ar fi urmat să ajungă la managerii Sorin Oancea de la B1 TV şi Cozmin Guşă de la Realitatea TV, deputatul PNL a spus că acesta este o interpretare, şi nu o realitate.

„Nu înţeleg de unde Urdăreanu şi Parchetul au scos 50.000 de euro. (…) Poate m-am gândit la 50 de milioane de euro. (…) El m-a întrebat dacă-i vreau cash. (…) Nicăieri în stenograme nu rezultă că eu aş fi avut intenţia să beneficiez de aceşti bani ilegal”, a mai spus Ludovic Orban.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri