Marian Vanghelie și firmele-fantomă

Data publicării:
vanghelie adus - 7292700-Mediafax Foto-Codrin Prisecaru

Procurorii spun că Marian Vanghelie a lucrat fără să lase urme. Niciuna dintre firmele prin care a primit comisioanele ilegale nu este pe numele lui. Una dintre ele este Economat Sector 5, creată pentru a ajuta oamenii sărmani.

Firma a fost înfiinţată în 2001 şi are sediul în blocul turn din Piaţa Naţiunile Unite, lângă Direcţia de Taxe şi Impozite Sector 5. Deşi unicul acţionar este Consiliul Local Sector 5, firma a fost dată în administrare unei societăţi private conduse de un apropiat al primarului Marian Vanghelie.

SRL-ul Primăriei Sectorului 5 este administrat de firma Calex B Group. La sediul firmei au fost percheziţii, joi, timp de peste opt ore.

Societatea a aparţinut iniţial unui offshore din Delaware, Statele Unite. Apoi a fost preluată de Tiberiu Bodea, considerat un apropiat al lui Marian Vangelie.

Mita venea şi prin câteva firme care au primit contracte bănoase de la Primăria Sectorului 5, spun procurorii. Multe dintre ele sunt controlate de prieteni ai primarului. Un canal important este omul de afaceri Marin Dumitru. Două miliarde de lei ar fi intrat în conturile societăţilor lui, pentru reabilitarea termică a blocurilor din sectorul 5.

20 la sută din sumă ar fi ajuns prin intermediari la Marian Vanghelie, spun procurorii.

Surse judiciare susțin că banii din comisioanele încasate de Marian Vanghelie erau spălaţi prin magazinele Oanei Mizil. Primul magazin cu haine de lux pentru copii a fost deschis în Piața Dorobanți. Apoi afacerile s-au mutat în două malluri din nordul Capitalei.

Deşi s-a ocupat de amenajarea magazinelor şi a jucat rolul de gazdă la inaugurarea lor, Oana Niculescu Mizil neagă orice implicare. „Nu am administrat niciun magazin, am consiliat, mă consider nevinovată, îmi place moda”, a declarat ea.

Toate magazinele au fost deschise după ce Oana Mizil şi Marian Vanghelie şi-au făcut publică relaţia la începutul lui 2012. Deşi conducea de fapt afacerea, numele parlamentarului nu apare în acte: acţionar este vărul lui Marian Vanghelie. Magazinele vând haine de lux pentru copii, cu preţuri care încep de la 300 de lei.

Marian Vanghelie și-a petrecut noaptea în Arestul Poliției Capitalei

Marian Vanghelie, primarul din ultimii 15 ani al Sectorului 5 al Capitalei, a fost reţinut joi seara pentru 24 de ore de procurorii DNA. Şi asta la doar o oră după ce fusese adus pentru audieri. Avocatul edilului spune că aceasta a refuzat să facă vreo declaraţie şi a cerut să vadă dosarul.

Procurorii anticorupţie îl acuză pe Marian Vanghelie că ar fi luat mită 90 de milioane de euro, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită. Procurorii spun că acesta cerea comisioane de 20% din contractele Primăriei. Aşa ar fi adunat, de-a lungul timpului, cele 90 de milioane de euro.

Şi Oana Niculescu Mizil, partenera de viaţă a lui Marian Vanghelie şi deputat PSD, este urmărită penal, în acelaşi dosar. Prin firma ei ar fi fost spălaţi o parte din aceşti bani.

Marian Vanghelie a fost adus la DNA, după ce a petrecut șapte ore alături de anchetatori, la percheziţiile care au avut loc la Primăria Sectorului 5. Înainte de asta, a asistat la percheziţionarea propriei locuinţe.

Marian Vanghelie nu era acasă atunci când au ajuns anchetatorii. L-au recuperat jandarmii de la domiciliul iubitei, deputatul Oana Mizil, şi l-au adus pentru a asista la percheziţie. În faţa lui, procurorii au ridicat pentru verificări mai multe documente, dar şi bunuri despre care există suspiciunea că ar fi fost primite de la cei cărora le-a atribuit preferenţial contracte.

„S-au ridicat câteva ceasuri. Câteva înscrisuri”, a declarat avocatul său. Întrebat dacă e vorba și despre o percheziție informatică, avocatul a răspuns: „Nu, nu există aşa ceva. Domnul primar nu cred că îl suspectaţi că se joacă pe calculator”.

Anchetatorii îl suspectează pe Marian Vanghelie că în ultimii opt ani a atribuit preferenţial contractele de lucrări publice, în special pe cele prin care au fost reabilitate clădirile din sectorul 5. Ar fi primit mită 90 de milioane de euro după ce taxa cu 20 la sută toate contractele verificate acum de anchetatori. Banii negri ajungeau la el prin patru firme controlate de apropiaţii primarului. Una dintre ele aparţinei iubitei lui. Sumele apăreau în acte ca plată, dar pentru lucrări care nu au fost făcute niciodată, spun surse din interiorul anchetei. Aşa că dezvinovăţirea lui Marian Vanghelie are sens.

Aţi auzit de mine că am conturi? Nu găsiţi un cont în afară de cardul de serviciu! Nu s-au găsit nici zecile de milioane de euro la mine acasă, nu e niciun leu pe aici, nu s-au găsit nici documente, nu s-a găsit nimic. Am nişte ceasuri. Câteva ceasuri, cum ar zice Patriarhul Daniel: lucruri lumeşti. Sunt lucruri normale: percheziţi acasă, percheziţii la Primărie. Ceea ce nu e frumos şi corect şi cred că e prea mult. Cred că doamna Oana Mizil nu avea legătură cu problemele astea. Cred că poate nu am fost suficient de spumos eu singur şi a mai împachetat problema şi cu Oana Mizil”, a declarat Marian Vanghelie la Digi24.

La finalul percheziţiei domiciliare, Marian Vanghelie a fost dus la Primărie.

În timp ce procurorii scotoceau prin casa primarului după probe, iubita acestuia, parlamentarul Oana Mizil, era adusă cu mandat la DNA. Oana Mizil este acuzată de activităţi incompatibile cu funcţia de deputat. Investigatorii au descoperit că parlamentarul administrează patru magazine în Bucureşti şi cred că investiţiile au fost făcute şi cu ajutorul lui Marian Vanghelie din comisionul încasat de acesta în schimbul atribuirii contractelor publice. După trei ore de interogatoriu, Oana Mizil a anunţat că demisionează din Parlament, dar şi că este însărcinată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri