Marius Tudose: CSM, Înalta Curte și Parchetul General vor putea avea iniţiative legislative abia după revizuirea Constituţiei

Data publicării:
crop CSM 1

"Nu vă ascund faptul că preşedintele a venit în întâmpinarea solicitărilor noastre, pe care noi le-am făcut de mai multe ori, inclusiv în proiectele noastre de candidatură pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Această posibilitate poate fi făcută numai după revizuirea Consituţiei. Ne-a bucurat foarte tare propunerea preşedintelui ca atât CSM, cât şi ICCJ şi Ministerul Public să aibă iniţiativă legislativă", a spus Marius Tudose, în prima conferinţă de presă susţinută după ce a fost ales preşedinte al CSM.

Pe de altă parte, între obiectivele asumate de noua conducere a consiliului se numără realizarea unor măsuri, în urma raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). "Principalul obiectiv pe care noi îl avem ar fi să facem planul de măsuri, după ce vom analiza raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Al doilea obiectiv care ar trebui atins, pe care mi-l propun, este ca în maximum două luni să înaintăm propunerile noastre în vederea iniţierii de către ministrul Justiţiei a modificării legilor justiţiei", a mai noul preşedinte al CSM, potriivit Mediafax. 

La rândul său, noul vicepreşedinte al CSM, procurorul Bogdan Gabor, a subliniat că puterile CSM ar trebui întărite, astfel încât să fie sancţionate atacurile la adresa justiţiei. "Am achiesat la un anumit moment dat la un anumit tip de întărire a puterilor Consiliului Superior al magistraturii în ceea ce priveşte capacitatea de a sancţiona unele derapaje de la atacuri împotriva justiţiei. Cred că în următoarea perioadă va trebui să luăm în considerare foarte serios ca acestui organism, care este obligat să apere şi să garanteze independenţa justiţiei, să-i fie conferite puteri sporite", a spus Bogdan Gabor.

Şeful statului, Klaus Iohannis a declarat, la şedinţa plenului CSM, că procurorul general al României ar trebui să fie membru al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, iar Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parchetul General să aibă drept de iniţiativă legislativă, pentru că reprezintă instituţii de aplicare a legii şi guvernare a Constituţiei.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a spus că nu este nevoie de modificarea Constituţiei pentru ca şeful Ministerului Public să fie membru CSAT, ci de schimbarea Legii 415/2002, dar este necesară modificarea legii fundamentale pentru ca PICCJ să aibă drept de iniţiativă legislativă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri