„Marțea Neagră” se amână. Puterea vrea popularizarea celor 22 de modificări controversate

Data publicării:
IOHANNIS COD PENAL

Ciprian Nica, vicepreşedintele Comisiei Juridică: „Iniţiativele legislative pentru Codul Penal şi Codul de Procedură Penală se amână. Urmează să stabilim până când”.

Zece parlamentari au votat pentru amânare, șapte au fost împotrivă şi doi s-au abţinut. Liberalii au cerut chiar ca proiectele să fie respinse definitiv. Iar reprezentanţii UDMR au cerut să fie de faţă şi ministrul Justiţiei la dezbaterea modificărilor celor două coduri penale.

Mate Andras, deputat UDMR: „Dacă nu vine măcar o dată pe sesiune la Comisie, să își dea demisia, că nu are rost să stea la minister”.

Reprezentanţii puterii vor să organizeze până în toamnă dezbateri la care să participe specialişti în drept de la Academie şi facultăţi, plus organizaţii neguvernamentale.

Ciprian Nica, vicepreşedinte al Comisiei Juridice: „Nu putem lucra pe genunchi 22 de inițiative cu privire la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Vrem ca această problemă deosebit de greoaie să fie rezolvată cu toată seriozitatea și să avem și un consens atât politic cât și constituțional”.

Amânarea modificărilor pentru cele două coduri penale a fost luată după ce UNPR a ameninţat că iese de la guvernare dacă sunt adoptate.

Gabriel Oprea, preşedintele UNPR: „În momentul în care constatăm că se lucrează, de exemplu, la Codul ăla Penal. Unii vor să îl modifice pe furiş. Pe noi ne pierd de parteneri”.

Reprezentanţii UNPR nu exclud totuşi să fie de acord cu controversatele iniţiative de modificare ale Codului Penal şi de Procedură Penală.

Eugen Nicolicea, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul: „Mă bucur că toți colegii noștri au înțeles mesajul președintelui Gabriel Oprea. Codurile nu pot să fie votate într-o manieră care să fie interpretată ca fiind pe furiș. Până în toamnă vor avea loc discuții, consultări”.

Din cele 22 de proiecte face parte şi ideea senatorului PSD Şerban Nicolae de a nu mai fi încătuşaţi cei acuzaţi de corupţie. Propunerea a trecut fără dezbatere şi vot de Senat.

Senatorii Puterii mai vor şi ca arestarea preventivă să se facă doar pe baza unor indicii temeinice, nu suspiciuni rezonabile, cum se întâmplă acum. Propunerile au primit aviz negativ de la Consiliul Superior al Magistraturii. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri