Martorii refac traseul mitei în dosarul Microsoft

Data publicării:
Microsoft - Guliver GettyImages

Cei patru inculpaţi din dosarul Microsoft, Gheorghe Ştefan, Gabriel Sandu, Dumitru Nicolae şi Dorin Cocoş, s-au prezentat în sala de judecată la prima oră, pentru a asista la audierea martorilor. Primul a venit în faţa instanţei omul de afaceri Decebal Drăghiş. Acesta le-a spus magistraţilor că l-a cunoscut pe fostul primar în 2008, când i-a plătit peste 700 de mii de euro pentru a-l ajuta să obţină contracte la Oil Terminal.

"Gabriel Muraru (fost consilier al lui Gheorghe Ştefan, n.r.) mi-a cerut spre finalul lui 2009 să îi pun la dispoziţie cele două offshore-uri, pentru a putea încasa un comision pentru domnul Ştefan. Ambii ştiau că deţin aceste două offshore-uri. Nu eram în postura de a pune întrebări, eram constrâns să fac asta, pentru a mi se asigura stabilitate în relaţia cu Oil Terminal. " (sursa: declaraţie martor Decebal Draghiş)

Banii ar fi fost încasaţi după ce, între offshore-ul omului de afaceri şi un altul, controlat de Claudiu Florică, s-a încheiat un contract de consultanţă. Valoarea acestuia a fost de patru milioane de euro. Înţelegerea este confirmată şi de avocata omului de afaceri, cea care a pus la punct documentele. Banii nu au rămas însă mult timp în conturile societăţii din Cipru.

„Sumele de bani de care avea nevoie Gheorghe Ştefan erau scoase în numerar din banca de Tomi Răzvan şi erau predate fie lui Gabriel Muraru, fie mie. Banii erau aduşi în sacoşe sau în genţi. Îi predam în jumătate de oră lui Gheorghe Ştefan sau lui Gabriel Muraru." (sursa: declaraţie martor Decebal Draghiş)

Omul de afaceri a explicat şi că o parte din banii încasaţi astfel ar fi fost investită în două apartamente pentru copiii fostului primar. Ipoteza a fost confirmată parţial de avocata acestuia care avea însă informaţii că unul dintre apartamente ar fi, de fapt, al Ancăi Boagiu.

Atunci când Decebal Drăghiş nu putea preda personal sumele, intermediarul, cel care era veriga secundară în mecanismul creat pentru spălarea banilor, se ocupa de predarea lor.

"Retragerile din bancă erau la 10-11, iar predarea banilor era la 14-15, în funcţie de înţelegerile cu Gabriel Muraru sau Decebal Draghiş, în locurile stabilite de aceştia, de obicei în parcarea din faţa Parlamentului." (sursa: declaraţie martor Răzvan Tomi)

Fostul edil din Piatra Neamţ nu a vrut să comenteze afirmaţiile foştilor săi colaboratori.

Procesul va continua în februarie, când au fost citaţi alţi trei martori. Procurorii DNA îi acuză pe cei patru inculpaţi din dosar că ar fi încasat 16 milioane de euro mită pentru a facilita prelungirea, în 2009, a contactelor derulate de statul român cu Microsoft.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri