Maternităţi utilate prin licitaţii trucate. Trei firme ar fi obținut contracte preferențial 

Data publicării:
ministerul sanatatii

Ministerul Sănătăţii este unul din locurile unde au venit în această dimineaţă procurorii anticorupţie. Ei au sigilat mai multe birouri şi au ridicat documente. Vorbim despre un proiect uriaş al Băncii Mondiale, în valoare de 30 de milioane de euro, pentru achiziţia de aparatură pentru maternităţile din toată ţară.

„În cadrul ministerului există un departament pentru implementarea fondurilor provenite din Banca Mondială şi la Direcţia de Achiziţii şi Minister”, a spus Răzvan Vulcănescu, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, întrebat unde se desfășoară perchezițiile.

Oficialii din minister par să nu aibă alte detalii despre achizitiile verificate de procurori.

Răzvan Vulcănescu spune că nu știe cine a făcut parte din comisiile de achiziții vizate de DNA, nici care a fost valoarea acestora.

Ancheta DNA a început în urma unei sesizări a Departamentului Antifraudă al Uniunii Europene. Sesizarea viza achiziţiile pentru utilarea secţiilor de nou-născuţi în mai multe spitale din Capitală.

La spitalul Cantacuzino, procurorii au descins puţin după ora 7 dimineaţa. În acest moment verifică tot ceea ce înseamnă documente de achiziţie a aparaturii de pe secţia de neonatologie dintre anii 2011 şi 2012.

Surse judiciare susţin că, până acum, ancheta a stabilit că trei firme, printre care una olandeză, ar fi fost favorizate de membrii comisiilor de organizare a licitaţiilor pentru a obţine fonduri. Practic, reprezenţii firmelor ar fi dat sume importante de bani membrilor comisiilor, funcţionari publici sau medici, pentru a afla informaţii din caietul de sarcini înainte de a îşi depune oferta. Astfel, firmele isi asigurau, practic, adjudecarea contractelor.

Percheziţii au avut loc şi la Spitalul Polizu. Procurorii anticorupţie şi jandarmii de la Brigada Specială au verificat mai multe birouri şi au ridicat acte care atestă achiziţiile făcute pentru modernizarea secţiei de neonatologie.

Procurorii vor analiza documentele ridicate în urma percheziţiilor, după care cei implicaţi în achiziţiile din fonduri externe vor fi audiaţi.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri