Medicul Brădişteanu nu poate justifica 4 milioane de euro din avere. Banii ar putea fi confiscați

Data actualizării: Data publicării:
bradisteanu

Comisia de cercetare a averilor de la Curtea de Apel Bucureşti a admis, miercuri, cererea Agenţiei Naţionale de Integritate de confiscare de la Şerban Brădişteanu, şeful Secţiei de chirurgie cardiacă de la Spitalul Floreasca, a sumelor de 3.595.333 de euro şi 414.000 de dolari, decizia urmând să fie comunicată instanţei, cu propunere de confiscare a acestei sume din averea medicului.

bradisteanu

În septembrie 2008, Agenţia Naţională de Integritate a dispus confiscarea sumelor de 3.595.333 de euro şi 414.000 de dolari de la Şerban Brădişteanu, arătând că au fost obţinute nejustificat de către medic.

Iniţial, prin Ordonanţa din 11 martie 2011, Comisia de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a admis excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, clasând cauza.

ANI a contestat această ordonanţă de clasare, la Curtea de Apel Bucureşti şi, ulterior, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În 8 mai 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul formulat de Şerban Brădişteanu, împotriva sentinţei din 22 ianuarie 2013 a Curţii de Apel Bucureşti, ca nefondat, menţinând sentinţa de anulare a Ordonanţei de clasare din 11 martie 2011 şi dispunând trimiterea dosarului înapoi la Comisia de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, pentru a se pronunţa asupra diferenţelor nejustificate propuse a fi confiscate.

În faţa Comisiei de cercetare a averilor, reprezentanţii ANI au reuşit să demonstreze că Şerban Brădişteanu nu poate justifică, din veniturile licite obţinute, sumele de 3.595.333 de euro şi 414.000 de dolari.

Astfel, în 8 martie 2017, Comisia de cercetare a averilor a admis sesizarea ANI, această ordonanţă urmând a fi comunicată Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de confiscare.

Până la acest dosar, acţiunile formulate împotriva ordonanţelor de clasare emise de către comisiile de cercetare a averilor erau considerate ca inadmisibile. În acest caz, pentru prima dată, instanţele de judecată au decis că aceste ordonanţe de clasare sunt acte administrative, putând fi atacate de către ANI la instanţa de contencios administrativ.

ANI ceruse instanţei, pe 15 septembrie 2008, confiscarea sumei de aproximativ patru milioane de euro de la medicul Şerban Brădişteanu, bani care ar fi fost obţinuţi în perioada 2000-2004, când acesta a fost senator PSD.

După verificarea declaraţiilor de avere ale lui Brădişteanu, ANI a constatat „o diferenţa vădit nejustificată între averea dobândită şi veniturile realizate în mod legal” de către fostul senator PSD.

Citiți și:
Brădișteanu, fost senator PSD, condamnat pentru favorizarea lui Năstase

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri