Membrii fostului Consiliu de Administraţie al Radioului, acuzaţi de abuz în serviciu

Data publicării:
diicot sediu-1

Potrivit procurorilor Parchetului General, Departamentul Românilor de Pretudindeni a decis să acorde finanţare unei asociaţii din Chişinău pentru a pune pe picioare proiectul. În iulie 2010, aceasta primeşte 28.000 de euro, adică 30% din finanţarea solicitată. Câteva luni mai târziu, aceeaşi asociaţie cumpără cu 100.000 de euro un post de radio a cărui valoare de piaţă estimată nu ajungea la 1000 de euro.

Potrivit unor surse - judiciare, Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune a decis, în decembrie 2011 să cumpere 51 la sută din acţiunile aceluaşi radio.

Bogdan Hossu, fost membru CA al SRR: „Eu ştiu că s-a achiziţionat pe bursă legat de acest lucru. Am înţeles că s-au făcut demersuri de către Agenţia Românilor de Pretutindeni, dar n-au avut nicio legătură cu activitatea propriu- zisă a radioului”.

În cele din urmă, tranzacţia s-a încheiat cu 250.000 de euro. Mai mult, SRR a acordat şi un împrumut de 390.000 de euro pentru susţinerea activităţii postului din Republica Moldova.

Curtea de Conturi a constatat că toate tranzacţiile au fost ilegale. Motivul: statul român, prin două instituţii, a cheltuit bani pentru acelaşi post de radio.

Mai mult, au fost ignorate atât un raport de evaluare care demonstra că afacerea este neprofitabilă, cât şi legea, care nu permitea finaţarea unui post de radio cu acoperire naţională. În total, 13 membri ai Consiliului de Administraţie sunt suspectaţi de abuz în serviciu. Printre ei se află artistul Ducu Bertzi, actual director general al SRR- Ovidiu Minculescu, fostul secretar de stat în Ministerul de Externe, Stejărel Olaru şi liderul de sindicat Bogdan Hossu.

Dacă în faţa jurnaliştilor n-a vrut să răspundă, artistul a făcut precizări printr-un comunicat de presă:

„Domnul Ducu Bertzi, exprimându-și încă o dată deplina încredere în organele de urmărire penală se vede, (....) totuși, obligat să reafirme public faptul că, la vremea respectivă, s-a opus, în cadrul Consiliului de Administrație al SRR - prin luări de poziție și vot- modului de implementare a proiectului deschiderii la Chișinău a postului de radio în cauză."

Un alt fost membru al Consiliulu de Administraţie al Radioului Public, Bogdan Hossu, a trecut şi el prin faţa procurorilor.

Bogdan Hossu, fost membru CA al SRR: „Am fost citat zilele trecute în care mi s-a adus adus la cunoştinţă acest lucru. Rămâne să fac o declaraţie, bănuiesc că şi ceilalţi membri ai consiliului, undeva în luna septembrie în care să aducem probele legate de decizie”.

În baza împrumutului de aproape 400.000 de euro şi neachitat, Societatea Română de Radiodifizuine a preluat controlul deplin asupra Radio Chişinău.

„Radio Chişinău este un proiect naţional şi, totodată, unul dintre cele mai importante proiecte ale Societăţii Române de Radiodifuziune (...) SRR va pune la dispoziţia instituţiilor statului, oricare ar fi acestea, toate detaliile privind clarificarea tuturor aspectelor legate de Radio Chişinău. În acest moment nu putem oferi alte detalii”, a transmis Departamentul de Comunicare al SRR.

Dosarul a pornit de la o sesizare a Corpului de Control al Guvernului în care erau reclamate mai multe cheltuieli nejustificate făcute de Departamentul Românilor de Pretutindeni condus de Eugen Tomac. Umărirea penală în acest caz a început anul trecut, iar în iunie procurorii au extins acheta pentru membrii Consiliului de Administraţie ai SRR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri