Microsoft| Pedepse minime în cel mai mare dosar de corupție din România

Data publicării:
avocatul poporului ciocanel facebook-5

Au fost pronunţate pedepse minime, în primă instanţă, în cel mai mare caz de corupţie din România, dosarul Microsoft. Fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, a primit, dintre toţi, cea mai mare pedeapsă - 3 ani cu executare. Sentinţele nu sunt, însă, defintive.

La anunțarea sentinței nu au fost prezenți nici cei patru inculpați, nici avocații lor. Procesul a durat aproape un an.

Sentințele pronunțate de Înalta Curte: 

Nicolae Dumitru (Niro) - un an și șase luni de închisoare cu suspendare, 90 de zile de muncă în folosul comunității, confiscarea sumei de 1 milion de euro,

Gabriel Sandu – 2 ani de închisoare cu executare, confiscarea a 2,19 milioane de euro,

Gheorghe Ștefan – 3 ani de închisoare cu executare, confiscarea sumei de 3,9 milioane de euro,

Dorin Cocoș - 2 ani de închisoare cu executare, confiscarea sumei de 3,7 milioane de euro.

Aceasta este doar o parte din dosarul Microsoft, unul dintre cele mai complexe dosare de corupție din România. În acest dosar mai sunt urmăriți penal opt foști miniștri și oficiali guvernamentali.

Procurorii vorbesc în dosarul Microsoft de o mită de 60 de milioane de euro şi de un prejudiciu adus statului de 27 de milioane de euro. Pentru recuperarea pagubei, instanţa a hotărât confiscarea a aproape 11 milioane de euro de la Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan, Gabriel Sandu şi Dumitru Nicolae. Acest dosar este însă doar o parte a cazului. Într-o anchetă paralelă, sunt urmăriţi penal şi foştii miniștri Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu, Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Şerban Mihăilescu.


Afacerea Microsoft

Procurorii spun că, în 2009, în baza înţelegerii cu fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, şi Gabriel Sandu, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu 9 milioane de dolari.

În schimbul banilor, fostul soţ al Elenei Udrea ar fi urmat să îi influenţeze pe ministrul Telecomunicaţiilor, Gabriel Sandu, şi pe alte persoane din Guvern să se asigure că o anumită firmă va câştiga contractul de licenţe Microsoft.

Compania care ar fi trebuit să primească afacerea - Dim Soft Net - fusese cumpărată de Claudiu Florică. Omul de afaceri urma să asigure distribuţia de licenţe Microsoft, începând din 2009, pentru majoritatea instituţiilor de stat.

Claudiu Florică obţinuse un discount de 65 la sută de la Microsoft, reducere care nu s-ar fi revăzut în costurile plătite de stat. Diferenţa, spun anchetatorii, urma să ajungă în conturile unor oficiali români şi in cele ale unor intermediari.

Ca să-i dea cele 9 milioane de dolari lui Dorin Cocoş, intermediarul Dinu Pescariu ar fi luat o parte din sumă cu împrumut de la Dumitru Nicolae, zis Niro, și de la Gheorghe Stelian, se spune în documentele procurorilor anti corupţie.

Ulterior, fostul tensiman ar fi recuperat banii de la un off-shore controlat de Claudiu Florică.

Astfel: D-Con net a transferat în jur de 14 milioane de euro către Barringwood Investment LTD, care îi aparţinea lui Dinu Pescariu. Din contul acetui off-shore ar fi plecat aproape 4 milioane de euro către un alt off shore , DDLAND OIL Corporation. Banii ar fi urmat să ajungă la Gheorghe Ştefan, pentru influenţa traficată de el.

2,7 milioane de euro au ajuns în conturile ESSIM PARTNERS CORPORATION. Banii ar fi fost destinaţi contribuţiei pe care ministrul Gabriel Sandu a avut-o la încheierea contractului. Ulterior, Gabriel Sandu a făcut un denunţ la DNA, în care a spus că o parte din bani ar fi fost folosiţi în campanii electorale ale PDL.

„La un moment dat (aproximativ un an de la obţinerea mandatului meu de ministru), în plin avânt al campaniilor electorale, europarlamentare şi prezidenţiale, din 2009, mi-a fost comunicat, cred că de Claudiu Florică, dar şi confirmat de şefii mei politici, că în compania Essim Partners, cu scop exclusiv de finanţare a campaniilor electorale sau de recuperarea cheltuielilor de campanie realizate anterior (...), au fost transferaţi aproximativ 2,7 milioane de euro şi că se aşteaptă de la mine, în calitate de lider politic şi ministru, dar şi în baza obligaţiilor ce-mi fuseseră impuse, de a participa activ la derularea acestor campanii, să gestionez aceste fonduri cât mai util şi eficient posibil. Deoarece rămăseseră de onorat obligaţii financiare încă din anul 2009, doresc să precizez că suma respectivă s-a distribuit după cum urmează:

- obligaţii restant, inclusiv compensări ale unor împrumuturi şi cheltuieli aferente campaniei din anul 2008 şi a celor parlamentare;

- obligaţii pentru europarlamentarele din mai - iunie 2009

- obligaţii pentru campania prezidenţială din 2009, poate cea mai scumpă dintre toate, deoarece sumele de bani sau distribuit atât pentru campania proprie a preşedintelui Traian Băsescu, cât şi pe cea a PDL-ului pentru Preşedinte”, se arăta în denunţul lui Gabriel Sandu la DNA.

Alte 2,9 milioane de euro ar fi fost transferate direct în conturile lui Dumitru Nicolae, zis Niro.

2,5 milioane de euro ar fi ajuns la Gheorghe Stelian.

1,9 milioane de euro din conturile lui Dumitru Nicolae, zis Niro, şi cele 2,5 milioane din contul lui Gheorghe Stelian erau bani pentru recuperarea împrumutului dat de cei doi pentru plata lui Dorin Cocoş, spun anchetatorii.

O importantă sumă de bani ar fi ajuns de la Barringwood Investment direct în contul personal al lui DINU PESCARIU. Omul de afaceri a ridicat din bancă, din acest cont, între 2009 şi 2012, peste 4 milioane de euro.

„Eu am văzut denunţul domnului Gabriel Sandu, spre exemplu. În care înşiruie toată conducerea Partidului Democrat Liberal. Spune acolo de toată lumea, că a dat, că a făcut. La toată lumea spune chestia asta. Domnule, totuşi cineva trebuie să verifice dacă e adevărat sau nu. Nu iei nişte oameni şi ceri arestarea lor, doar pentru că cineva a făcut un astfel de denunţ”, a fost reacția Elenei Udrea.

Banii pe care Dorin Cocoş i-ar fi primit, spun anchetatorii, ar fi fost, ulterior, folosiţi pentru cumpărarea de terenuri şi construcţia unor clădiri, dar şi pentru creditarea unor societăţi comerciale ce îi aparţineau. De toate tranzacţiile, susţin anchetatorii, ar fi avut cunoştinţă şi Elena Udrea.

Astfel, cei doi foşti soţi ar fi încercat să mascheze sumele de bani primite drept mită: Dorin Cocoş şi Dinu Pescariu au semnat un document din care reieşea că fostul sportiv l-a împrumutat pe omul de afaceri cu 500 de mii de euro. Suma apare în declaraţia de avere a Elenei Udrea din anul 2009.

105 milioane de dolari şi 110 de milioane de euro au fost plătite pentru închirierea unor programe de computer, cu preţuri duble faţă de cele ale pieţei de profil. După ce un deceniu a preferat să primească cu chirie programele de funcţionare a computerelor din întreaga administraţie locală, în 2013, România a uzat de opţiunea de cumpărare a programelor Microsoft. Pentru asta, a mai plătit 33 de milioane de euro. Surse judiciare spun că varianta de program cumpărată în 2013 este cea pe care ar fi putut să o ia cu preţ de patru ori mai mic în 2004.

Citiți și: 

ROMÂNIA FURATĂ. Afacerea Microsoft, sub semnul corupției. Unde s-au dus banii dați de trei guverne

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri