Miniștri protejați de Parlament 

Data publicării:
parlament crop-6

Potrivit legii răspunderii ministeriale, intrată în vigoare în anul 1999, procurorii au nevoie, după caz, de aviz din Partea Parlamentului, Preşedinţiei şi Parlamentului european pentru a urmări penal un fost ministru. Asta numai în situaţia în care infracțiunile de care sunt acuzaţi au legătură cu activitatea din cadrul guvernului. În caz contrar, ei se supun legilor comune.

Punerea în aplicare a legii nu este însă atât de simplă. De multe ori, procurorii au fost nevoiţi să continue achetele fără să îi cerceteze pe miniştrii faţă de care aveau suspiciuni.

Varujan Vosganian, fostul ministru al Economiei, este suspectat de DIICOT că l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Ioan Niculae să obţină gaz la un preţ mult mai avantajos. Ar fi aprobat în acest sens mai multe memorandumuri. Varujan Vosganian este senator, aşa că anchetatorii au cerut aviz pentru a putea începe urmărirea penală. Cu 126 de voturi împotrivă şi doar 26 pentru, cererea a fost respinsă.

„Faptele care sunt reţinute în sarcina mea, prin referatul procurorului, constituie exclusiv decizii politice în domeniul economic potrivit atribuţiilor mele de la acea dată de ministru al Economiei şi Finanţelor”, a spus senatorul Varujan Vosganian.

Un alt exemplu este cel al deputatului Victor Paul Dobre. În 2012, Parchetul General a cerut aviz pentru a-l cerceta penal în dosarul fraudării referendumului pentru demiterea preşedintelului. Anchetatorii l-au acuzat de abuz în serviciu după ce i-ar fi cerut şefului de la Evidenţa Persoanelor să emită un document prin care să nu-şi asume responsabilitatea pentru listele electorale. Şi în acest caz, plenul Camerei a respins cererea procurorilor.

Anchetatorii au avut ceva mai mult succes cu cererile trimise către preşedintele României. Aşa a fost începută ancheta în cazul fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, acuzat că l-ar fi favorizat pe omul de afaceri Ioan Niculae.

Anchetatorii au reuşit să obţină un aviz şi din partea Parlamentul European. Este vorba despre dosarul europarlamentarului Adrian Severin acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă. Demnitarul a fost filmat de jurnaliştii de la "The Sunday Times" în timp ce accepta să primească 100.000 euro pentru a susţine activitatea unei societăţi comerciale.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri