Ministru: Nu există nicio solicitare oficială adresată Guvernului de instituţiile europene privind legile justiţiei

Data actualizării: Data publicării:
negrescumae

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat, duminică, la Alba Iulia, că nu există până în prezent nicio solicitare oficială adresată de instituţiile europene Guvernului României cu privire declaraţiile ministrului Justiţiei despre modificările sistemului judiciar, el calificând drept "zvonuri" informaţiile pe această temă apărute în spaţiul public. Negrescu a precizat că ministrul Justiţiei ar urma să transmită la Bruxelles un document pe această temă.

ACTUALIZARE 22.35. În urmă cu câteva zile, într-un răspuns pentru Digi24, reprezentanţii Comisiei Europene au transmis că au solicitat autorităţilor române draftul cu propuneri privind legile justiţiei şi că vor urmări cu atenţie dacă România implementează recomandările făcute în ianuarie.


Victor Negrescu a spus, într-o conferinţă, că după declaraţiile recente ale ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, despre „viziunea” sa cu privire la modificarea sistemului judiciar, în spaţiul public au apărut informaţii că instituţiile europene şi Comisia Europeană ar solicita explicaţii României.

„Nu există până în prezent nicio solicitare oficială adresată Guvernului României cu privire la aceste declaraţii ale ministrului Justiţiei pentru că nu există un document. Urmează să trimită un document (n.r. Ministerul Justiţiei va trimite un document instituţiilor europene)” a spus Negrescu.

El a explicat că aceste zvonuri ar fi apărut după ce au fost preluate incomplet elemente dintr-o conferinţă de presă a unui purtător de cuvânt al unei instituţii europene în care acesta a răspuns unei întrebări privind propunerile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

„Ministrul Justiţiei a fost în urmă cu două săptămâni la Bruxelles discutând cu vicepreşedintele Comisiei Europene, domnul Frans Timmermans, discutând despre aceste principii. Ca urmare a acelui dialog care trebuia să dureze doar o jumătate de oră şi a durat o oră, vicepreşedintele Comisiei Europene a ţinut să publice pe pagina sa de Twitter şi să îl laude pe ministrul Justiţiei pentru dialogul purtat”, a spus Negrescu încercând să explice faptul că Bruxelles-ul nu a atenţionat România pe domeniul Justiţiei deoarece nu există un document oficial trimis de partea română.

În altă ordine de idei, Victor Negrescu a explicat că Guvernul este în dialog cu instituţiile europene pentru a îndeplini acele obiective pentru dispariţia Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi îşi propune să îndeplinească toate obiectivele în acest sens.

Comisia Europeană a cerut Guvernului român să detalieze modificările propuse la legile justiţiei, exprimându-şi îngrijorarea că ar putea fi un pas înapoi în lupta împotriva corupţiei, a transmis Reuters.

"Solicităm autorităţilor române proiectul de lege şi explicaţi suplimentare. Ireversibilitatea progreselor înregistrate de România în lupta împotriva corupţiei în ultimii zece ani este esenţială pentru Comisie", arată Comisia Europeană într-o declaraţie transmisă joi, potrivit Reuters.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat modificarea celor trei legi privind statutul procurorilor şi judecătorilor, organizarea judiciară şi cea privind Consiliul Superior al Magistraturii. Modificările semnificative la cele trei legi ale justiţiei vizează majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri