Ministrul Justiţiei: 10.000 de procurori DNA nu pot opri corupţia. E nevoie de noi mentalităţi

Data publicării:
Raluca Pruna gov 2 -2

„Vrem să mutăm un pic accentul de pe acţiunea represivă a statului, care, sigur, este importantă, în măsura în care avem corupţie trebuie să răspundă potrivit legii române în vigoare, dar spun să mutăm accentul puţin şi pe prevenţie, pentru că 1.000 de strategii, 1.000 de legi şi 1.000 de instituţii nu fac nimic dacă nu avem şi un public educat în sensul de a respecta aceste legi. Şi, înainte de a face asta, de a avea în primul rând o cenzură morală şi de a înţelege că nu adoptăm legi de dragul de a adopta legi, ci adoptăm legi tocmai pentru a face posibilă avansarea interesului public general”, a spus Raluca Prună la o conferinţă a cărei temă a fost lupta împotriva corupţiei.

Este nevoie ca românii să înceapă să respecte legile, crede ministrul Justiţiei: „Cred că nicio societate, în absenţa uinei rigori morale care ne apaţine fiecăruia dintre noi, indiferent de ce profesie facem, de faptul de a avea sau nu o demnitate publică, cred că singura calitate de cetăţean, de participant în viaţa cetăţii este o condiţie fundamentală fără de care 1.000 de strategii, de legi, de instituţii, 10.000 de procurori DNA nu pot rezolva (corupţia – n.r.) într-o societate. Asta este aşteptarea mea nu de ministru ci de cetăţean în primul rând, ca fiecare dintre noi să ne gândim la aceste lucruri în momentul în care suntem chemaţi să luăm decizii, de la decizia de a vota, dacă suntem cetăţeni, la decizia pe care o luăm administrativă, în cazul meu, ca ministru, sau decizia politică pe care cei aleşi sunt chemaţi să o adopte în Parlamentul României”.

Raluca Prună a vorbit şi despre presiunile politice care, spune ea, sunt foarte mari în acest an electoral. Şi a asigurat că guvernul nu va ceda.

„Un angajament fără rezerve de a sprijini instituţiile naţionale anticorupţie prin legislaţie stabilă, resurse adecvate şi independenţă faţă de presiunile politice. Care nu sunt puţine. Cel puţin în ultimele săptămâni, o declar fără rezervă, suntem în situaţia în care avem un cadru legislativ, avem un cadru instituţional şi asistăm, poate, la una din marile ofensive ale luptei împotriva luptei contra corupţiei. Aşadar, cred că momentul este unul grav. Trebuie să ne asigurăm că ceea ce s-a câştigat, nu uşor şi nu într-un termen scurt, este păstrat. Şi, în numele Guvernului României, pot spune că obligaţia şi angajamentul nostru este să ne asigurăm că nimeni nu primeşte imunitate în faţa justiţiei, că produsul infracţiunilor inclusiv, vorbim astăzi despre corupţie, nu este neurmărit, nu rămâne neconfiscat şi că ceea ce a fost luat de la beneficiarii reali, de la societate într-un sens larg, ceea ce a fost furat societăţii este redat societăţii”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri