Ministrul justiției anunță rezultatul evaluării procurorilor

Data actualizării: Data publicării:
COMBO_augustin lazar, tudorel toader, kovesi_inq
Foto: Inquam Photos

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va anunța, miercuri,rezultatul evaluării procurorului general al României, Augustin Lazăr, și procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. În urmă cu mai bine de două săptămâni, ministrul declara că va verifica activitatea celor doi procurori în legătură cu dosarul în care este anchetată adoptarea, în Guvern a ordonanţei de urgenţă 13.

COMBO_augustin lazar, tudorel toader, kovesi_inq
Sursă: Inquam Photos

ACTUALIZARE 10.30: Ministrul Justiției se va întâlni cu premierul Sorin Grindeanu înainte să anunțe rezultatele evaluării procurorului general și șefei DNA. Informația a fost confirmată de prim-ministru. De altfel, luni ministrul Tudorel Toader a declarat că va discuta cu șeful Executivului înainte de a da publicității rezultatelor. 


ACTUALIZARE 09.40: Ministrul Tudorel Toader a anunțat că va anunța concluziile evaluării celor doi procurori la ora 18.00. 


Anunţul era aşteptat luni, însă ministrul Tudorel Toader l-a amânat cu două zile din cauza programului încărcat. 

Ministrul Justiției a avut întrevederi cu ambii procurori evaluați.  Prima dată ministrul Tudorel Toader a discutat cu procurorul general. În cadrul întâlnirii au fost discutate „aspecte privind activitatea instituțională a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție".  La începutul aceste săptămâni, ministrul Justiției a discutat și cu procurorul-șef al DNA. 

„Nu mi-a cerut demisia. Nu intenţionez să îmi dau demisia, nu am de ce să îmi dau demisia, DNA şi-a făcut treaba. A fost o discuţie despre care nu doresc să dau foarte multe detalii, veţi afla după ce se termină această etapă (evaluarea anunţată de ministrul Justiţiei, n.r.)", a precizat procurorul-şef al DNA, după întâlnirea cu ministrul Justiţiei, care a durat mai bine de o oră.

De ce îi evaluează ministrul Justiției pe Lazăr și Kovesi

Verificările la Ministerul Public şi la Direcţia Naţională Anticorupţie au fost anunţate de ministrul Justiţiei în 12 martie, când spunea că va discuta cu procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, şi cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre ancheta privind OUG 13, considerând că s-a încălcat legea, conform deciziei Curţii Constituţionale. Atunci ministrul spunea că în două săptămâni va lua o decizie finală, inclusiv privind o eventuală revocare a celor doi și atrăgea atenția că e posibil ca până atunci aceștia să demisioneze, relatează News.ro

În 13 martie, ministrul Justiţiei afirma că nu le-a sugerat procurorului general al României şi procurorului-şef al DNA să îşi dea demisia, ci a invocat o instituţie care există în Codul Muncii, precizând că oricine poate să îşi dea demisia şi că nimeni nu este obligat să muncească împotriva voinţei lui.

Tudorel Toader a motivat evaluările prin faptul că, potrivit Constituţiei, „Ministerul Public îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei", iar ministrul Justiţiei are dreptul şi obligaţia de a verifica eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către procurorul general şi procurorul-şef al DNA, potrivit legii privind organizarea judiciară.

Ministrul Justiţiei a precizat că verificarea activităţii procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a procurorului-şef al DNA au fost făcute în baza Legii 304/2004, dar a evitat un răspuns privind procurorii pe care ar fi trebuit să îi desemneze pentru aceste evaluări.

Potrivit articolului 69 alineatul 1 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, ministrul Justiţiei, când consideră necesar, din proprie iniţiativă sau la cererea Consiliului Superior al Magistraturii, exercită controlul asupra procurorilor, prin procurori anume desemnaţi de procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau, după caz, de procurorul-şef al DNA, de procurorul-şef al DIICOT ori de ministrul Justiţiei.

Conform alineatului 2 al articolului 69, controlul constă în verificarea eficienţei manageriale, a modului în care procurorii îşi îndeplinesc atribuţiile de serviciu şi în care se desfăşoară raporturile de serviciu cu justiţiabilii şi cu celelalte persoane implicate în lucrările de competenţa parchetelor. Controlul nu poate viza măsurile dispuse de procuror în cursul urmăririi penale şi soluţiile adoptate.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu crede că cel care o poate face din punct de vedere legal va solicita revocarea procurorului general şi a şefei DNA. Preşedintele a spus că este „foarte mulţumit” de procurorul general şi procurorii şefi ai DNA şi DIICOT.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri