Ministrul Justiției: „Există și modelul multor state care nu au CSM”

Data publicării:
170227_TUDOREL_TOADER_MJ_01_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Ocav Ganea

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat joi că există și modelul multor state cu democrație consolidată care nu au un Consiliu Superior al Magistraturii (CSM), informează Agerpres.

170227_TUDOREL_TOADER_MJ_01_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Tudorel Toader / Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Există și modelul multor state care nu au CSM. Există și acest model, state cu democrație consolidată, state unde puterile sunt separate în echilibrul controlului reciproc și funcționează. Pot să vă dau foarte multe exemple, dar voi fi bănuit că mă duc spre ele. Numai printr-o modificare a Constituției ne-am putea duce cu gândul la o desființare a CSM. Nu putem gândi astfel, pentru că avem prevederi constituționale”, a spus Toader la Antena 3, răspunzând unei întrebări privind modelul care ar trebui adoptat pentru a asigura independența Inspecției Judiciare și a o apăra de imixtiuni.

Ministrul Justiției a mai spus că Inspecția Judiciară trebuie să iasă de sub tutela CSM.

„În mod sigur, Inspecția Judiciară trebuie să își consolideze independența. În mod sigur, Inspecția Judiciară necesită unele reconsiderări la nivel normativ. Spre exemplu, să nu ai un șef al Inspecției Judiciare cu un mandat pe viață, să aibă un mandat limitat. Sunt trei variante: să rămână Inspecția la CSM, dar cu consolidarea independenței; să treacă Inspecția la Ministerul Justiției; există și modelul italian, model în care Inspecția Judiciară nu se află nici sub umbrela CSM și nici a Ministerului Justiției, ci este o entitate distinctă, care are competențe proprii, care are o lege de funcționare și care îi conferă în felul acesta garanții de independență. Toată această tensiune dintre Inspecția Judiciară și CSM, chiar din rândul membrilor CSM, dintre DNA și Inspecția Judiciară, nu a făcut decât să scoată la suprafață această disfuncționalitate și nu a făcut decât să aducă solide argumente în favoarea opiniei mele că Inspecția Judiciară trebuie să iasă de sub umbrela CSM”, a spus ministrul Justiției.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri