Ministrul Justiţiei: Nu ne împiedică nimeni să modificăm dispoziţiile Ghidului CSM

Data publicării:
cazanciuc

Dacă acest ghid elaborat şi aprobat de CSM o să fie, mai degrabă, o piedică în respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale decât respectarea acestora, o să vedem în timp şi nu ne împiedică nimeni să modificăm acele dispoziţii care ar putea să împiedice drepturile şi libertăţile fundamentale, cum ar fi accesul la informaţiile de interes public”, a spus RobertCazanciuc.

Ministrul Justiţiei a adăugat că nu crede că intenţia membrilor CSM a fost aceea de a limita accesul la informaţii.

Cred că, pur şi simplu, a încercat să facă un cadru normativ coerent, în acord cu alte dispoziţii legale”, a precizat Robert Cazanciuc.

Freedom House susţine că CSM a blocat accesul presei la dosarele de corupţie şi că procedura de consultare a societăţii civile, la modificarea Ghidului privind relaţia cu presa, a fost una formală, deoarece Consiliul nu și-a însuşit niciuna dintre propunerile formulate de mass-media şi de ONG-uri.

Organizaţia a protestat „faţă de decizia plenului Consiliului Superior al Magistraturii de a bloca accesul presei la dosarele penale şi civile aflate pe rolul instanţelor sau înregistrate la parchete”, se arată într-un comunicat al organizației.

CSM a decis să modifice acest ghid pentru a-l corela cu prevederile Noului Cod Penal şi ale Noului Cod de Procedură Penală. Modificările aduse ghidului reglementează comunicarea informaţiilor din dosarele aflate pe rolul instanţelor şi a parchetelor. În ultimii 8 ani şi în special din 2010 până în prezent, jurnaliştii au avut acces direct la dosarele penale şi civile de pe rolul instanţelor. Comunicarea dintre parchete şi reprezentanţii mass-media s-a îmbunătăţit constant, în special după adoptarea "Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media"”, arată Freedom House.

Modificarea adusă marţi acestui ghid înseamnă, în opinia Freedom House, un pas înapoi în procesul de transparentizare al actului de justiţie, după ce, „în esenţă, CSM a votat ca în comunicarea cu presa în faza de urmărire penală, dar şi după această fază, jurnaliştii sa aibă acces doar la extrase ale documentelor din dosarele penale”.

Până acum, în baza unei simple solicitări, un jurnalist putea obţine de la diversele unităţi de parchete referatele cu propunerile de arestare preventivă ale unor suspecţi. Astfel, presa a putut să informeze opinia publică referitor la cazurile mari de corupţie, când procurorii solicitau, de pildă, arestarea unui deputat, senator sau ministru, mai arată Freedom House.

Acum, informarea cetăţenilor va fi mult îngreunată. Presa nu va mai primi copiile documentelor, precum rechizitoriile sau referatele cu propunerile de arestare preventivă sau de începere a urmăririi penale. Potrivit noului ghid, presa are acces numai la extrase ale acestor documente. În plus, din aceste extrase vor fi eliminate "pasajele referitoare la probe şi analiza acestora ". Această prevedere din ghid va determina parchetele şi instanţele să transmită către mass-media simple comunicate de presă golite de conţinut şi informaţii concrete”, susţine Freedom House.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri