Mircea Aron a fost ales președinte al CSM

Data publicării:
SEDIU CSM fara cer membricsm.ro

ACTUALIZARE 16.00. 

Mircea Aron a declarat că a vorbit, în fața membrilor CSM, despre apărarea independenței, despre colaborarea cu instituțiile din sistem, integritate și transparență.  


ACTUALIZARE 14.55. Mircea Aron a fost ales noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. De altfel, pentru această funcţie, judecătorul Înaltei Curţi de Casaţie și Justiție a fost şi singurul candidat. Mircea Aron este magistrat din 1981 şi din 2011 este membru CSM. 

De asemenea, Luminița Palade a fost aleasă în funcția de vicepreședinte CSM.

Sunt candidaţi unici atât la funcţia de preşedinte, în persoana judecătorului Mircea Aron, cât şi pentru postul de vicepreşedinte, pentru care şi-a publicat proiectul de management procurorul Luminiţa Palade.

Având în vedere că în anul 2016 vor fi făcute numiri noi în funcțiile de conducere la ÎCCJ deoarece expiră mandatul de conducere al persoanelor investite (președinte, vicepreședinți) dar și faptul ca în acest an vor fi derulate examene de promovare în funcții de execuție la această instanță, CSM va trebui să gestioneze în cele mai bune condiții de transparență și corectitudine aceste proceduri, astfel încât numirile și promovările să fie în concordanță cu capacitățile profesionale ale candidaților. (...) În același sens, vor trebui gestionate propunerile de numiri în funcție de conducere ale procurorului general al PÎCCJ și al procurorului șef al DNA”, afirmă judecătorul Mircea Aron, în proiectul de candidatură depus pentru funcția de președinte al CSM.

În opinia sa, o prioritate a CSM în 2016 ar trebui să fie sesizarea Parlamentului cu propunerile de modificare a legilor Justiției elaborate de Consiliu, în baza unei analize serioase a nevoilor sistemului și care au făcut obiectul consultărilor cu instanțele de judecată, cu ÎCCJ, MP, INM.

Alegerile au loc în contextul în care anul acesta CSM are un rol important în câteva proceduri care vor marca justiţia. Vorbim aici despre avizele pe care procurorii din Consiliul le vor da în privinţa propunerilor pe care Ministrul Justiţiei le va face la vârful marilor parchete marilor parchete. Asta în timp ce candidaţii pentru conducerea Înaltei Curţi, care se va schimba în toamnă, după expirarea mandatului Liviei Stanciu, sunt avizaţi de judecătorii din CSM.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri