Mircea Băsescu află azi dacă va fi arestat preventiv. Filmul zilei în care fratele preşedintelui a ajuns după gratii

Data publicării:
mb

Fratele preşedintelui Traian Băsescu şi-a petrecut noaptea de joi spre vineri în arestul Poliţiei Capitalei, urmând să afle dacă va rămâne sau nu după gratii pentru următoarele 30 de zile. Anchetatorii îl acuză pe Mircea Băsescu de trafic de influenţă. Fratele preşedintelui României ar fi primit 250.000 de euro prin intermediari de la familia interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Procurorii DNA l-au reţinut şi pe cel care ar fi intermediat afacerea, Marian Căpăţână.

 

În schimbul banilor, Mircea Băsescu ar fi promis că îi va scoate din închisoare pe membrii familiei Bercea. Fratele preşedintelui susţine însă că nu are niciun amestec şi că nu a încercat să intervină pentru nimeni.

Mircea Băsescu a fost chemat joi la Direcţia Naţională Anticorupţie, după ce în presă au apărut înregistrări care îl incriminau, făcute publice de avocatul familiei Bercea. Potrivit imaginilor, fratele preşedintelui ar fi luat bani ca să intervină pe lângă judecători în favoarea interlopului, închis pentru tentativă de omor.

După o oră petrecută la audieri, fratele preşedintelui a ieşit din sediul DNA cu cătuşe la mâini. El nu a vrut să răspundă întrebărilor puse de procurori, prevalându-se de dreptul la tăcere.

La Direcţia Naţională Anticorupţie a fost audiat şi Sandu Anghel. Ca şi Mircea Băsescu, şi acesta a refuzat să dea declaraţii procurorilor. Mai târziu, în dubă, el a afirmat că le-ar fi mituit pe Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, pe Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dar şi pe preşedintele Partidului Democrat Liberal, Vasile Blaga, cu sume totalizând 2 milioane de euro.

Fratele preşedintelui recunoaşte că discuţii cu clanul Bercea au avut loc, dar că nu era vorba despre bani pe care îi primea el, ci despre un împrumut pe care l-ar fi intermediat la rugămintea unor membri ai familiei lui Bercea Mondial: „Nu am luat bani, nu am încercat să aranjez eliberarea lui Bercea. Tot timpul le-am spus neamurilor lui: Nu încercaţi să daţi bani, pentru că mai rău îi faceţi, aveţi încredere în justiţie”, a declarat Mircea Băsescu.

Avocaţii fiului lui Sandu Anghel spun însă că au şi alte înregistrări, cu discuţii în care lucrurile sunt spuse clar.

Condamnat pentru că şi-a înjunghiat nepotul

Bercea Mondial a fost condamnat pe 20 mai la aproape nouă ani de închisoare pentru tentativă de omor, după ce şi-a înjunghiat nepotul, pe nume Mercedes. După zece zile, Mircea Băsescu îl reclama pe ginerele interlopului pentru şantaj, scriind în plângere că i se cer 280.000 de euro. După două săptămâni, clanul lui Sandu Anghel face şi el o reclamaţie şi o acuzaţie gravă - ar fi cerut banii pentru că fratele preşedintelui nu şi-a respectat cuvântul şi l-a lăsat pe Bercea să ajungă după gratii, după ce luase de la familia lui o sumă mare ca să împiedice o sentinţă grea. „I-a dat Florin 600.000 de euro. Vă dovedesc. I-a dat Florin 600.000 de euro ca să-l scape pe tata de puşcărie. Ne-a mai cerut 400.000 de euro. Adică 1 milion de euro”, declara joi Izaura Anghel, fiica interlopului.

O problemă care ridică mari semne de întrebare sunt sumele vehiculate, care cresc. La început, familia interlopului a susţinut că i-a dat lui Mircea Băsescu 250.000 de euro, apoi 280.000, după care au urcat la peste o jumătate de milion şi au ajuns la două.

Traian Băsescu: „Nu voi interveni pentru fratele meu. Dacă a greşit, să răspundă în faţa legii”

Şapte minute - atât a durat ieşirea publică a preşedintelui Traian Băsescu după apariţia înregistrărilor care îi incriminează fratele. I-a reproşat lui Mircea Băsescu anturajul şi i-a transmis că, între el şi justiţie, alege justiţia. Cel incriminat a replicat ulterior că îşi reproşează la rândul său anturajul.

Este pentru a doua oară când Traian Băsescu se dezice în public de fratele său. A mai făcut-o în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2009, când Mircea Băsescu a fost implicat într-un alt scandal.

De data aceasta, după ce şi-a certat fratele, a şi lăcrimat. Iată cele mai importante declaraţii ale preşedintelui:

Vă mărturisesc că nu aveam în program vreo ieşire în luna iunie, dar evenimentele legate de familia mea mă obligă la o astfel de declaraţie. (...) Niciodată nu am avut cu fratele meu vreo discuţie cu privire la sprijinirea domnului Sandu Anghel în procese. (...) Dacă a existat vreo intervenţie a mea pe această scară a anchetei, să fie făcută publică, fie că este poliţist, procuror sau judecător. (...)

Proba că nu a existat o astfel de intervenţie este chiar condamnarea (lui Bercea Mondial – n.red.). Din câte ştiu, domnul Anghel a fost condamnat la ani grei de închisoare.

Eu cunosc varianta fratelui meu în acest caz de anul trecut, când mi-a spus că e şantajat şi i-am recomandat să se prezinte la Parchetul din Constanţa. Nu o voi prezenta public, pentru că nu sunt dispus decât să cunosc varianta justiţiei, şi nu a fratelui meu. Nu pentru că nu am încredere în el, dar într-un stat de drept, varianta justiţiei este cea adevărată. (...)

Vreau să închei asigurându-vă că nu voi face nici un fel de intervenţie la nici o instituţie a statului pentru a-l proteja pe fratele meu. Este major, este reponsabil pentru faptele lui şi, dacă a săvârşit ceva ilegal, va trebui să răspundă în faţa legii. (...) Lucrul pentru care îl acuz este anturajul în care a intrat.”

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri