Mobilizare pentru Dosarul Revoluției

Data publicării:
dosar

Mobilizare la secţia militară a Parchetului General. Procurorii trebuie să termine în timp record dosarul Revoluţiei, o anchetă care trenează de 26 de ani. Preşedintele României a cerut ca acest caz fie rapid rezolvat. Anchetatorii au semnat un protocol cu istoricii de la Consilul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii pentru avea acces rapid la documentele emise înainte şi în timpul revoluţiei din decembrie 1989. Multe dintre aceste acte nu au fost luate în calcul până acum.

De 26 de ani, procurorii încearcă să găsească vinovaţii pentru moartea la Revoluţie a peste 1000 de oameni și rănirea altor 2198.

CEDO a obligat România să rezolve dosarul până la sfârşitul anului 2013, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În octombrie anul trecut, procurorii militari au oprit investigaţiile pe motiv că faptele s-au prescris şi că este imposibil ca vinovaţii să mai fie descoperiţi.

Conducerea parchetului şi Curtea Supremă au considerat că ancheta a fost făcută superficial, aşa că, în primăvară, cercetările au fost reluate.

Procurorii i-au promis preşedintelui Klaus Iohannis că, în 2017, dosarul va primi o soluţie. Când au decis redeschiderea anchetei, judecătorii Curţii Supreme au decoperit că au fost ignorate multe documente ale fostei Securităţi. Zilele trecute, Parchetul a semnat primul protocol cu CNSAS, act care le dă posibilitatea anchetatorilor să studieze rapid dosarele din arhive.

Ministerul Public va avea acces la ordine, directive, norme de lucru interne sau alte documente similare prin care a fost reglementată activitatea Securităţii Statului şi a unor instituţii din compunerea Ministerului de Interne sau a aparatului represiv comunist, relevante pentru stabilirea competenţelor şi responsabilităţilor care revin participanţilor la evenimentele din decembrie 1989”, se arată în protocolul dintre cele două instituţii.

Augustin Lazăr, procurorul general al României: „Noi avem un plan de anchetă foarte clar, avem un grafic de urmărire penală cu termene pe care l-am stabit”.

Dacă timp de 26 de ani nu au fost analizate multe piste, acum procurorii trebuie să ceară desecretizarea unui raport al SRI legat de evenimentele din decembrie 1989, să analizeze documentele unei comisii senatoriale care a fost creată pentru aflarea adevărului despre revoluţia din 1989 şi să recitească mii de expertize şi rapoarte IML. Dosarul Revoluţiei ocupă o cameră întreagă de la Parchetul General. Are 1.400 de volume.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri