Monica Macovei: Victor Ponta avea acces la informații de la servicii. De ce a propus-o pe Alina Bica?

Data publicării:
ponta cu maior - 6531289-Mediafax Foto-Octav Ganea

În actualul scandal în care este implicată șefa DIICOT, cel mai grav lucru i se pare Monicăi Macovei funcția în sine ocupată de Alina Bica. Este cu atât mai grav că a ajuns într-o astfel de funcție, cu cât faptele care i se reproșează au fost comise înainte de a ajunge în această poziție, a arătat Monica Macovei.

„Vă aduc aminte că a fost numită în 2013, atunci când s-au făcut acele negocieri între președinte și Ponta, care era și interimar la Justiție, când am tot dat comunicate publice și am tot spus că nu e OK această procedură și chiar că sunt trei persoane care nu au ce căuta acolo și una dintre ele este dna Bica”, a spus Monica Macovei, în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24.

„Pot să vă spun că în 2006, când eu eram ministru de Justiție și am organizat procedura de selecție pentru a face propuneri către CSM și apoi către președinte, dna Bica a fost una din persoanele care a venit la acea procedură de selecție, adică a dorit să fie procuror-șef la DIICOT, unde este astăzi. Și n-a trecut. Au fost alți candidați mai buni”, a relatat Monica Macovei. Întrebată de ce nu a trecut examenul Alina Bica, Monica Macovei a explicat: „Am avut motive să consider că nu este cea mai bună nu numai eu, ci și toată lumea din acea comisie de intervievare, unde am avut și un psiholog, care citește și integritate, și rezistență, și răspunsuri directe sau nu”.

Monica Macovei a adăugat că Alina Bica a mai venit o dată, la o altă competiție, și nici pe aceasta nu a luat-o. Era vorba de concursul pentru reprezentant al României în Eurojust, în Uniunea Europeană.

Întrebată dacă Victor Ponta, ca premier și ca ministru interimar al Justiției, avea acces la aceste informații în momentul în care a propus-o pe Alina Bica președintelui, Monica Macovei a precizat: „Avea acces la mult mai multe informații decât am avut eu. La mine a fost o chestiune fără informații de la servicii, a fost o chestiune bazată pe evaluare, pe competență, pe atitudine. Dar el, ca prim-ministru, avea informații de la servicii”, a completat Monica Macovei.

„Eu nu aș numi niciodată, nu aș propune și nu aș numi un om care este prieten cu politicieni”, a punctat Monica Macovei, reamintind că Elena Udrea, președintele PMP, a spus, în momentul scandalului pozelor de la Paris, că este prietenă cu Alina Bica de cinci ani.

Surse: 10 milioane de euro ar fi ajuns la Dorin Cocoș, în dosarul Alinei Bica

Întrebată dacă nu cumva Victor Ponta a vrut să facă un gest de echilibrare, după modelul lui Traian Băsescu care a numit oameni din opoziție în fruntea serviciilor, Monica Macovei a fost categorică: „Este exclus. Aici nu numești oameni din tabăra cealaltă. Procurorul nu trebuie să fie dintr-o tabără sau alta. Procurorii nu sunt cu Băsescu, cu Macovei, cu Ponta...(...) Dar dacă avea informații că e prietenă cu un politician sau alte informații privind atitudinea – deja se ducea la evenimente, la nunți, la botezuri, la lumea interlopă, de exemplu – atunci nu trebuia numită. Magistrații nu sunt dintr-o echipă sau alta politică, chiar dacă ajung secretari de stat. (...) Tu când îl numești trebuie să te uiți la independența de politic în primul rând, la putere, la rezistență, putere și acțiune sub stres. Te uiți la a nu avea legături cu lumea politică”, a spus Monica Macovei.

Citiți și: 

Macovei: Avem foarte multe servicii paralele și ilegale. Trebuie urmărite și terminate
Monica Macovei: S-a terminat cu partidele clasice, viitorul este al tinerilor. Facem un partid de secolul XXIII

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri