Motivarea judecătorilor: Nu sunt probe pentru arestarea lui Sergiu Lucinschi

Data publicării:
INTERCEPTARI LUCINSCHI

Procurorii DNA l-au acuzat pe fiul lui Petru Lucinschi, fostul preşedinte al Republicii Moldova, de şantaj. I-ar fi cerut 4 milioane de euro fostului partener de afaceri Alexandru Horpos, ameninţându-l cu un denunţ depus la DIICOT, unde cel care s-a plâns avea deja un dosar penal.

Avocaţii susţin însă că Sergiu Lucinschi nu făcea altceva decât să încerce să îşi recupereze banii.

Reporter: Cele patru milioane de euro de unde au ieşit?

Cătălin Dancu, avocatul lui Sergiu Lucinschi: Sunt banii oficiali, depuşi de dl Lucinschi în societate, există o hotărâre a instanţei care a confirmat acest lucru.

Relaţia dintre protagoniştii dosarului de şantaj este însă mai veche. În 2011, Sergiu Lucinschi prelua în România societatea Genesis Internaţional, care a lucrat pentru mai multe proiecte de asfaltări alături de societatea lui Alexandru Horpos. Numai că au şi pierdut lucrări, iar cetăţeanul moldovean l-a dat pe fostul asociat în judecată, obţinând daune de 4 milioane de euro. A spus în instanţă că a depus un denunţ penal deoarece nu a reuşit să îşi recupereze banii.

Instanţa a considerat că nu sunt suficiente probe pentru arestare.

„Inculpatul nu a pretins niciodată, explicit sau insidios, că ar avea vreo influenţă, în afara cadrului procesual, asupra organelor judiciare şi nu a lăsat să se înţeleagă acest lucru în mod indubitabil, astfel încât judecătorul să poată să reţină probarea traficului de influenţă”, se arată în motivarea ICCJ.

În faţa magistraţilor, Sergiu Lucinschi a susţinut că nu trebuie arestat, deoarece provine dintr-o familie onorabilă, luându-şi angajamentul că nu va încălca orice reguli impuse de judecători.

„Sergiu Lucinschi, în ultimul cuvânt, a solicitat respingerea cererii formulate de procuror privind arestarea sa, arătând că este o persoană care provine dintr-o familie onorabilă în ţara sa de origine, nu are antecedente penale, nu a avut niciodată conflict cu legea, are domiciliul stabil, are venituri din care să se întreţină şi nu va încălca nicio măsură impusă de către instanţă”, se mai arată în motivarea ICCJ.

Instanţa a considerat însă că se impune interdicţia de a părăsi ţara pentru omul de afaceri, având în vedere că Sergiu Lucinschi are şi cetăţenie moldovenească, şi rusă, aşa că există posibilitatea de a se sustrage anchetei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri