Nicolae Păun: Eu, țiganul din Ferentari, trebuie să merg la arest preventiv, Mădălin Voicu trebuie să stea acasa

Data publicării:
nicolae paun - inquamphotos-2

Declarații Nicolae Păun - Arestul Poliției Centrale

Nicolae Păun: „Am contestat decizia și vă spun că nu am lucrat niciodată în niciun proiect sau program și sunt acuzat de deturnare de fonduri europene. Nu am fost angajat la Partida Romilor și nu am lucrat niciodată. Nu am noțiuni de proiecte și programe.

Partida Romilor este o organizație ca oricare altele, dacă doriți, de la UDMR în jos. Partida Romilor a obținut două proiecte cu finanțare europeană, dar ce trebuie să întelegeți este că eu am delegat toate competențele echipelor de manangment, nu m-am ocupat eu. Nu e profesia mea, nu sunt economist, nici contabil. Eu am delegat toate competențele. Ce întelegeți prin asta? Răspunzătorii de drept sunt cei care s-au ocupat de proiect, eu ce să fac mai mult de atât?

Avem managerul financiar general care se ocupă de banii organizației de 20 de ani și e în stare de libertate. Îl avem pe Mădălin Voicu în libertate, pe managerii proiectelor în libertate, de aici deduceți dumneavoastră. Iar eu, care nu am lucrat niciodată, nu am nicio noțiune de proiect sau de program, eu trebuie să fiu reținut 30 de zile.

Am înțeles că e an electoral, iar eu incomodam foarte mult, iar atunci eu trebuie să stau nu 30 de zile, s-ar putea 90 de zile să treacă alegerile locale. Eu am spus că mă retrag din politică. E un mesaj pe care îl transmit. Să înțeleagă partidele politice că nu mai vreau să fac politică și nu mă interesează.

Nu mai vreau să aud de politică. Vreau să îmi termin acest mandat de 30 de zile , dacă domnul procuror consideră că trebuie să îmi mai dea 30, este hotărârea justiției, dar vă spun că merg să îmi fac pedeapsa că trebuie să plătesc pentru alte persoane.

Mă aștept la orice. Eu, țiganul din Ferentari, trebuie să merg la arest preventiv și să stau, Mădălin Voicu, din familie de Cantacuzini, trebuie să stea acasa. E iubit de lume, de parlament, eu nu m-am prezentat în parlament tocmai pentru a nu lăsa loc de interpretare. Au arătat ca sunt părtinitori. Unu-i mumă, altul ciumă”.

Pe de altă parte, parlamentarul recunoaște că și-a pus semnătura pe anumite acte, dar spune că nu știe ce a semnat: „Eu le trag pe toate. De ce? Pentru că am fost Gică prostul și că am semnat niște acte care mi s-au adus la semnat. Eu pentru asta răspund!”, a declarat Nicolae Păun.

Anterior spunea că și-a delegat toate atribuțiile în proiectele europene de la Partida Romilor.

„Toată viața mea m-am ferit ca dracu de tămâie de pușcărie, orice oi face, numai la pușcărie să nu ajung. M-am ferit de tot ce este posibil și uite că de ce ți-e frică de aia nu scapi”, a mărturisit Nicolae Păun.

În ceea ce privește interceptările, deputatul le recunoaște, dar spune că au fost discuții amicale cu Mădlin Voicu și că nu a amenințat un procuror anume, pentru că la acea dată nici nu știa că e suspectat. „Acele interceptări, au fost date. Le recunosc, mi-am cerut scuze față de domnul procuror. Recunosc, îmi cer iertare...”, a spus Nicolae Păun.

„Acuma, dacă SRI-ul sau alte instituții ar avea curajul să dea pe posturile de televiziune toate discuțiile care se fac între prieteni și câte înjurături, și câtă lume îl înjură pe Iohannis, și câtă lume îl înjură pe Cioloș și câtă lume și cum mai înjură sau câtă lume îl înjură pe Dumnezeu, dacă s-ar supăra D-zeu, ce-am face?”, se întreabă Nicolae Păun.


Nicolae Păun, deputat: „Am o rugăminte. Vă rog, lasați-mă în pace! Nu am nicio declaraţie de făcut. Am să mă prezint singur la arest. Vă mulțumesc. Ați contestat?”


Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au aprobat arestarea deputatului Nicolae Păun pentru următoarele 30 de zile.

Nicolae Păun, împreună cu avocatul său, au venit în urmă cu aproximativ o oră pentru a auzi decizia magistraților. El avea deja o reținere de 24 de ore care expirase în cursul serii trecute.

Cel mai probabil se va îndrepta spre arestul central unde va rămâne pentru următoarele 30 de zile. Este de așteptat ca avocatul său să conteste această decizie. 

Nicolae Păun, deputat: „Am o rugăminte. Vă rog, lasați-mă în pace! Nu am nicio declaraţie de făcut. Am să mă prezint singur la arest. Vă multumesc. Ati contestat?”

Nicolae Păun a fost reținut joi în dosarul în care mai este cercetat și deputatul Mădălin Voicu, fiind acuzat de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene; schimbarea fără respectarea prevederilor legale a destinației fondurilor europene; deturnare de fonduri; spălarea banilor; efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț incompatibile cu funcția; cumpărare de influență și influențarea declarațiilor.

De asemenea, el este acuzat de evaziune fiscală și folosirea, cu rea-credință, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect.

Potrivit DNA, la inițiativa Asociației Partida Romilor "Pro Europa", a fost realizat, în toate județele României, în perioada 2010 — 2013, proiectul "Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi", cu finanțare din fonduri europene. Prin implementarea proiectului se urmăreau mai multe aspecte, printre care crearea a 200 de noi locuri de muncă și implicarea, în inițiative de antreprenoriat social, a unui număr de peste 3.000 de persoane provenite din grupuri defavorizate.

DNA susține că grupul țintă, reprezentând 3.296 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile, a fost constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanții, aceștia din urmă neavând cunoștință despre faptul că au făcut parte din acest grup.

Procurorii mai arată că Nicolae Păun a impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donație organizației Asociația Partida Romilor 'Pro Europa', iar obiectivele proiectului nu au fost realizate.

Anchetatorii mai declară că sumele acordate ca finanțare sunt neeligibile în integralitatea lor, astfel că s-a creat un prejudiciu total de aproape 12,4 milioane lei (aproximativ 11 milioane lei reprezentând fonduri europene și aproape 1,5 milioane lei de la bugetul de stat), având în vedere operațiunile ilicite derulate de conducerea asociației și de către managementul proiectului.

În plus, tot prin Asociația Partida Romilor "Pro Europa", în perioada 2010 — 2013, s-a derulat și proiectul intitulat "Acces pe piața muncii — O șansă pentru tine", cu finanțare din fonduri europene, ce avea ca obiectiv sprijin pentru integrarea socio-profesională și accesul la o calificare relevantă pe piața muncii pentru șomerii tineri, de lungă durată, și persoane inactive, cu focalizare pe cei de etnie romă, din nouă județe ale țării — Alba, Bacău, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Mureș și Vaslui.

DNA menționează că proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au derulat haotic, insuficient, fără a se urmări instruirea temeinică a cursanților și fără a se parcurge într-un mod relevant cele 360 de ore prevăzute de contractele de pregătire profesională, astfel că s-au irosit în mod nejustificat resursele financiare atrase din Fondului Social European și din bugetul de stat, iar sumele acordate ca finanțare sunt neeligibile în integralitatea lor.

Procurorii au reținut că a fost creat un prejudiciu de aproape 15 milioane lei (peste 13,3 milioane lei din bugetul Fondului Social European și peste 1,5 milioane lei din bugetul național).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri