Noi informaţii despre românul care spiona pentru ISIS

Data publicării:
schema legaturi teroristi roman

Românul acuzat că spiona pentru ISIS bazele militare americane din ţara noastră a încercat să creeze panică la metrou la Franţa. Procurorii spun că tânărul din Argeş striga "Allah Akbar" pentru a speria călătorii. Anchetatorii mai spus că el ţinea permanent legătura cu persoane suspectate ca ar fi participat la organizarea atentatelor teroriste din noiembrie 2015 de la Paris.

Cât timp s-a aflat în Franţa, Ionuţ Cătălin Bălan se juca de-a teroristul în metrourile din Franţa. Judecătorii vorbesc în motivarea arestării lui Cătălin Bălan despre o încântare pe care acesta o simţea când reuşea să creeze panică printre francezi.

Striga cu voce tare "Allah Akbar", în traducere "Allah este mare". E strigătul de luptă folosit de terorişti în timpul atentatelor.

Românul se lăuda prietenilor despre panica creată: ]M-am îmbrăcat bine... Cum mă îmbrac eu, ca musulmanii... Chiar ziceai că sunt d'ăla (...) Şi când am ieşit din metrou am strigat tare „Allah o Akbar"! Toţi s-au lăsat în jos, aşa... Să mor dacă te mint... când am ieşit din metrou şi am făcut repede dreapta, patru maşini de poliţie...” (sursă: motivarea Curtea de Apel Piteşti)

Ionuţ Cătălin Bălan, zis Ibrahim, s-a convertit la islam în 2012. El avea legături cu trei membri ai unei celule jihadiste din Toulouse. Cel mai periculos, Karim Moqran, care conducea o bibliotecă prin intermediul căreia răspândea fundamentalismul islamic.

Acesta era omul de legătură cu Jean Michel şi Fabien Calain, adică cei care au revendicat atentatele teroriste de la Bataclan din 2015. Judecătorii spun că tânărul român mai avea o legătură periculoasă cu Mohamed Merah, autorul unui atac din 2012, produs tot în Franţa. Potrivit Serviciilor de Informaţii de la Paris, a treia legătură a românului în Franţa era Yacine Faid, un simpatizat ISIS, care ţinea legătura cu cetăţeni francezi care au jurat credinţă organizaţiei Stat Islamic.

Ionuţ Cătălin Bălan a recunoscut în faţa anchetatorilor că îl cunoaşte pe unul dintre ei: pe Karim Moqran, care i-a fost patron. Neagă însă orice legături teroriste.

Şi totuşi, acum patru luni i-a trimis fotografii acestuia cu el şi copilul lui de cinci ani în care amândoi ţin degetul arătător de la mâna dreaptă în sus. Adică exact aşa cum a făcut şi liderul ISIS atunci când organizaţia a cucerit oraşul Mosul. Este de altfel şi gestul folosit de nenumărate ori şi de fostul lider al al-Qaeda, Osama ben Laden.

În telefonul mobil al inculpatului anchetatorii au găsit și un mesaj adresat fraţilor din Toulouse. Le cere acestora bani, spunând că se află într-o situaţie disperată şi că în România nu există „musulmani adevăraţi”.

Românul îi răsplătea pe prietenii lui din Franţa cu informaţii despre două baze militare din România, care erau în vizorul ISIS, spun anchetatorii. A spionat baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu şi ar fi spus la un moment dat că aici va fi „un iad pe pământ”.

Citiți și: 

Românul acuzat de terorism striga „Allah akbar” în metroul din Paris

Bazele de la Deveselu şi Mihail Kogălniceanu, spionate de românul racolat de ISIS

Interceptări cu românul acuzat că spiona pentru ISIS

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri