Noul Cod Penal, mai blând cu minorii: nu mai pot primi pedepse, ci doar măsuri educative

Data publicării:
codul-penal-Digi-24

În legea intrată în vigoare la începutul lunii trecute nu mai sunt prevăzute pedepse pentru minori. Abaterile acestora pot fi sancţionate doar prin măsuri educative, ce se împart în două categorii. În prima categorie intră măsurile fără privare de libertate, cea mai aspră fiind asistarea zilnică. În a doua categorie intră două măsuri ce presupun privarea de libertate - internarea într-un centru educativ sau într-un centru de detenţie.

O noutate este că respectarea pedepselor ce nu presupun privarea de libertate va fi supravegheată de Serviciul de probaţiune judeţean. Această atribuţie a serviciului nu există în vechile prevederi, care stabileau că supravegherea minorilor se realizează de părinţi sau de alte instituţii stabilite de lege.

În ceea ce priveşte internarea în centre educative sau în centre de detenţie, măsura poate fi dispusă în cazul infracţiunilor grave săvârşite de minori. Atunci când instanţa dispune internarea într-un centru educativ, perioada maximă nu poate depăşi trei ani. În cazul celor mai grave fapte penale, pedeapsa cea mai aspră nu poate depăşi încarcerarea timp de 15 ani într-un centru de detenţie pentru minori.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri