Numele lui Ioan Oltean, în dosarul Alinei Bica. Deputatul: „Mi-am asumat public responsabilitatea propunerii. Orice fel de afirmație este pură speculație”

Data publicării:
ioan oltean fb

Sergiu Diacomatu, fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, a făcut mărturisiri complete. Le-a spus procurorilor că despăgubirile erau acordate la comanda Alinei Bica şi a preşedintei de la acea vreme. Tot de la el au aflat anchetatorii că Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, a fost rotiţa care a învârtit mecanismul corupţiei în cazul despăgubirii supraevaluate pe care a primit-o un om de afaceri. Puţini angajaţi ai Autorităţii îndrăzneau să se opună.

„Preşedintele ANRP Dumitrean Crinuţa era sprijinită de Ioan Oltean, un alt membru important al PDL, care la aproape fiecare şedinţă de birou politic îmi cerea demiterea”, a arătat Sergiu Diacomatu în declarația sa.

Parlamentarul nu se fereşte să recunoască susţinerea, dar spune că are conştiinţa curată.

„Mi-am asumat public responsabilitatea propunerii pe care am făcut-o premierului la vremea respectivă. Orice fel de afirmaţie făcută în legătură cu această stare este pură speculație sau rea-voinţă”, a spus el.

Ioan Oltean a negat că ar fi făcut aceste recomandări pentru a i se returna serviciile.

Cum nu era în cele mai bune relaţii cu şefa instituţiei, vicepreşedintele Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor a simţit nevoia să aibă şi el un sprijin. Le-a povestit anchetatorilor că a apelat la Dorin Cocoş pentru că avea influenţă în partidul care guverna în 2011. Fostul soţ al Elenei Udrea i-ar fi garantat protecţia. La schimb, funcţionarul a acceptat să rezolve problemele omului de afaceri.

„Dorin Cocoş mi-a dat pe un bileţel numărul unui dosar aflat la ANRP şi mi-a cerut sprijinul pentru soluţionarea favorabilă şi cu celeritate a acestui dosar.(...) Solicitantul despăgubirilor din acest dosar era Gheorghe Stelian”, se arată în declaraţia Sergiu Diacomatu.

Fostul vicepreşedinte al Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor susţine însă că nu a fost nevoie de sprijinul lui. Cărţile erau deja făcute. Despăgubirea era ca şi aprobată în martie 2011, când s-a votat. Cu toate că aceeaşi comisie respinsese acelaşi dosar cu o lună înainte. Omul de afaceri care a primit cu peste 60 de milioane de euro mai mult decât merita vorbeşte şi el despre aportul lui Dorin Cocoş.

Dorin Cocoş mi-a cerut 10.000.000 euro aproximativ, pentru a interveni pe lângă factori de decizie din ANRP în vederea soluţionării dosarului meu. I-am remis lui Dorin Cocoş, în mai multe tranşe, suma de 10.000.000 euro, conform înţelegerii”, se arată în declarația lui Stelian Gheorghe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri