O șpagă din afaceri cu avioane de vânătoare Eurofighter ar fi trecut prin contul unui român

Data actualizării: Data publicării:
avion

Constantin Ster, un bărbat din Bacău, este suspectat de procurorii germani că ar fi intermediat o șpagă dată de divizia militară a Airbus pentru vânzarea și transferul unei producții de tip offset a avioanelor de vânătoare Eurofighter în Austria, scrie site-ul Prisacariu.ro.

avion
Foto: Guliver/GettyImages

În urma cercetărilor, procurorii au descoperit că în conturile firmei lui Ster, înregistrată în Dubai, ar fi intrat cinci milioane de euro. În timpul audierilor, românul a negat că ar fi intrat în posesia acestei sume. Ar putea fi crezut în condițiile în care românul locuiește într-un apartament de 30.000 de auro și și-a cumpărat recent o Dacia Duster în leasing.

Băcăuanul a confirmat o parte din informațiile parchetului german, dar susține că nu toate acuzațiile care i se aduc sunt reale.

Concernul Airbus nu este la prima investigație privind darea de mită pentru a facilitate contracte bănoase. În 2014, procurorii germani au făcut mai multe percheziţii la filialele Airbus Defence and Space (care se ocupă de echipament militar și de securitate), fosta EADS, iar reprezentanţi ai companiei au anunţat că, la rândul lor, au deschis o anchetă internă.

Procurorii din Munchen au verificat legalitatea contractelor care i-au adus concernului EADS trei miliarde de euro. Un fost angajat EADS al filialei din Marea Britanie pretinde că a fost concediat după ce a anunţat autorităţile despre ilegalităţile dintr-un acord cu Arabia Saudită și România. Suspiciunile de corupţie au vizat contracte de vânzare a unor echipamente pentru securizarea frontierelor acestor state.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri