CSM: Olguța Vasilescu afectează independența Justiției

Data actualizării: Data publicării:
OLGUTA VASILESCU ( fara zoom ) agerpres_8692939
Foto: Agerpres

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a afectat independența Justiției prin afirmațiile făcute în direct la un post de televiziune și prin postările de pe Facebook.

Comunicatul CSM:

„În şedinţa din data de 19 septembrie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmaţiile doamnei Lia Olguţa Vasilescu, primar al municipiului Craiova, lansate în spaţiul public prin intermediul emisiunii “100 de minute”, difuzată de postul de televiziune “Antena 3” în data de 19 iulie 2016 şi prin intermediul reţelei de socializare Facebook, preluate ulterior şi de alte instituţii de mass media, aduc atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia.

Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei şi are obligaţia de a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară la solicitarea din data de 29 iulie 2016 a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a sesizării procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Acestea au vizat afirmaţiile doamnei Lia Olguţa Vasilescu, lansate în spaţiul public prin intermediul emisiunii 100 de minute”, difuzată de postul de televiziune “Antena 3” în data de 19 iulie 2016, referitoare la activitatea profesională a procurorului care a efectuat urmărirea penală şi a dispus trimiterea sa în judecată. Prin afirmaţiile menţionate s-a acreditat ideea că procurorii DNA instrumentează dosarele în manieră abuzivă, fără respectarea dispoziţiilor legale în materie penală.

Mai mult, prin intermediul reţelei de socializare „Facebook”, doamna primar a lansat afirmaţii denigratoare la adresa unui martor denunţător şi a publicat acte şi probe din dosar, acţiuni de natură a transmite ideea că sistemul judiciar este incapabil a evalua probatorii.

Inspectorii judiciari au constatat că afirmaţiile lansate în spaţiul public de primarul Craiovei au drept consecinţă alterarea încrederii opiniei publice în competenţa, corectitudinea şi probitatea pe care, în mod legitim, orice persoană care încredinţează magistraţilor apărarea drepturilor sale le aşteaptă.

Impactul afirmaţiilor este cu atât mai grav cu cât acestea emană de la o persoană publică care se bucură de o anumită cotă de încredere din partea opiniei publice.

Plenul Consiliului a apreciat că afirmaţiile şi acţiunile publice ale doamnei Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova, au depăşit limitele admisibile ale libertăţii de exprimare în raport cu activitatea magistraţilor, aducând atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia.”      

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...