Orașul cu record de interceptări. Primar: „Înseamnă că e ascultată cam toată populația activă”

Data publicării:
Mobile Deivices Users In Tokyo
Foto: Guliver/GettyImages

Un mic orăşel din Botoşani a ajuns în topul localităţilor din România cu cei mai mulţi oameni interceptaţi de anchetatori timp de 5 ani. Şi nu doar atât - localitatea Săveni mai marchează un record: judecătorii au admis toate cererile făcute de procurori în această perioadă. Cifrele apar pe o listă a publicată de un avocat clujean.

N-am primit o astfel de informare că aș fi ascultat, dar sunt convins că de foarte mult timp sunt ascultat”, spune Relu Târzioru, primarul orașului Săveni.

Nu a fost cerere pentru emiterea unui mandat de interceptare care să nu fi fost aprobată la Săveni între anii 2010-2015. Cel puţin asta susţine un avocat clujean care a făcut publică o listă cu numărul de astfel de mandate emise de fiecare instanță din țară.

Pentru dosarele instrumentate la instanțele din orașul Săveni procurorii au solicitat 259 de mandate de ascultare, toate acestea au primit aviz favorabil”, relatează Andreea Petrescu, reporter Digi24.

259 de mandate - dacă se referă la orașul Săveni - nu că sunt multe, înseamnă că e ascultată cam toată populația activă din zonă, prin faptul că avem aproape 2.000 de elevi, mare parte din populația activă este plecată peste hotare. Se duc foarte multe fonduri în astfel de investigații, deși în ultimii ani n-am văzut să iasă un dosar important sau inedit în zona orașului Săveni”, spune primarul localității.

Primarul oraşului are o explicaţie pentru numărul mare de mandate de interceptare: localitatea e aproape de frontierele cu Ucraina și Republica Moldova, terenul de acţiune al traficanților de țigări. Alte probleme nu ar fi, mai spune edilul.

Pe siguranță națională n-au fost probleme niciodată, nu avem petrol în zonă, nu avem droguri în zonă, e o zonă liniștită”, spune primarul Relu Târzioru.

Vestea s-a răspândit repede şi în oraş.

„Se justifică, fiind zonă de frontieră și traficul cu țigări este în floare, de aceea trebuie ascultați toți cei care fac cărăușie din, e o zonă de trafic aici”, spune un localnic.

Datele privind mandatele de interceptare aprobate între anii 2010-2015 au fost publicate de un avocat clujean. Potrivit documentului, Tribunalul Galaţi ar deţine recordul naţional la avizarea interceptărilor telefonice: au fost aprobate, în medie, aproximativ 600 de cereri de interceptare pe an. Preşedintele Tribunalului a cerut o analiză pentru a confirma sau infirma aceste date.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri