OUG 13 | Iordache, avertizat de experţii MJ: Nu se justifică urgenţa

Data actualizării: Data publicării:
iordache protest usr

Comunicatul DNA privind ancheta demarată în cazul OUG 13 indică faptul că, în primă fază, Florin Iordache, ministru al Justiţiei în perioada elaborării ordonanţei, a încercat să promoveze modificări mai ample decât cele care au fost trecute prin Guvern.

iordache protest usr

Intenţiile iniţiale ale ministrului Florin Iordache au fost întâmpinate de la bun început cu rezerve majore de personalul de specialitate de la Ministerul Justiţiei. Acest lucru rezultă din succesiunea de evenimente care apare în comunicatul de presă al DNA.

Ce fel de rezerve?

Una dintre ele a fost urgenţa, care, în opinia experţilor MJ, nu se justifica. „Urmare a solicitării ministrului, personalul de specialitate din cadrul Ministerului Justiției a întocmit o notă prin care indica explicit ce decizii ale Curții Constituționale ar fi trebuit transpuse în legislație, indicând în concret o soluție pentru fiecare modificare. Totodată, personalul de specialitate a opinat că este imposibil a justifica urgența pentru promovarea proiectului de act normativ prin OUG”, se arată în comunicatul DNA.

Paşii înapoi făcuţi de ministru

Mai mult, potrivit aceleiaşi surse, iniţial s-ar fi dorit chiar dezincriminarea totală a infracţiunii de abuz în serviciu, dar în cele din urmă s-a mers pe varianta introducerii pragului de 200.000 de lei, ca şi reducerea pedepselor.

La fel, s-a renunţat şi la modificările dorite la infracţiunile de corupţie clasice, după ce tot experţii MJ au argumentat că s-ar intra în conflict cu prevederi ale Convenţiei de la Merida. „În cursul zilei de 17.01.2017, s-au întocmit proiectele de OUG privind modificarea CP și CPP, precum și cu privire la grațiere, renunțându-se la dezincriminarea totală a abuzului în serviciu. În schimb, s-au introdus: un prag valoric minim al prejudiciului de 200.000 lei, condiția existenței unei plângeri penale prealabile precum și diminuarea pedepselor. De asemenea, s-a renunțat la modificarea infracțiunilor de corupție clasice, deoarece s-a atras atenția asupra posibilității sancționării României care este parte a Convenției de la Merida”, se arată în comunicatul DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri