OUG privind creşterile salariale nu se aplică şi magistraţilor

Data publicării:
avocatul poporului ciocanel facebook

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat, miercuri, că OUG 20/2016 privind salarizarea bugetarilor nu se aplică şi magistraţilor, afirmând că o creştere cu 18% a salariilor acestora nu este un obiectiv al Guvernului în acest moment, actul referindu-se la medici şi profesori, şi nu este cazul unei "dispute" între Guvern şi magistraţi pe această temă.

avocatul poporului ciocanel facebook

"Sectorul justiţiei nu este scos din interpretarea noastră legată de inechităţi. Această ordonanţă clarifică faptul că nu poate fi vorba de acea creştere de 18%.  În acelaşi timp însă, nu exclude sectorul judiciar. (...) Creşterea de 18% nu este un obiectiv al Guvernului în ceea ce priveşte politica salarială şi nu credem că acest lucru ar trebui să facă obiectul, cel puţin până la Legea salarizării unitare, unei dispute între puterea executivă şi cea judecătorească", a declarat ministrul Muncii Dragoş Pîslaru la finalul şedinţei de Guvern de miercuri.

Asociaţiile de magistraţi i-au solicitat, miercuri, premierului Dacian Cioloş, într-o scrisoare deschisă, să nu modifice Ordonanţa 20/2016 privind salarizarea, ci să aplice actul normativ în forma în care a fost adoptat, în vederea eliminării inechităţii şi discriminarii salariale în rândul diverselor categorii sociale, avertizând că, în caz contrar, sunt pregătite să apere, "în mod democratic" principiul nediscriminării.

OUG 20/2016 a fost emisă pentru a rezolva problemele din salarizarea medicilor şi profesorilor, însă magistraţii au considerat că textul ar trebui să se refere şi la ei, pentru a rezolva inechităţile din sistem.

"Asociaţiile profesionale ale magistraţilor din România - AMR, UNJR, FJR şi APR -, susţinute de aproape 2.000 de magistraţi semnatari, vă solicită să nu modificaţi OUG 20/2016, ci să aplicaţi acest act normativ în forma în care a fost adoptat în vederea eliminării inechităţii şi discriminării salariale în rândul diverselor categorii sociale", i-au scris magistraţii premierului Dacian Cioloş.

Ei susţin că intenţia ministrului Justitiei Raluca Prună, de modificare a OUG 20/2016, în vederea excluderii efectelor hotărârilor judecătoreşti din procesul de egalizare a salariilor, va perpetua o situaţie de inechitate în rândul personalului bugetar, ceea ce va conduce la încărcarea instanţelor cu alte mii de litigii.

Asociaţiile profesionale avertizează că în cazul în care Guvernul Cioloş va adopta un act normativ care va perpetua inechitatea, magistraţii sunt pregătiţi să apere principiul nediscriminării "în mod democratic, utilizând toate mijloacele legale ce garantează statul de drept".

UNJR, una dintre asociaţiile care semnează scrisoarea, arată că solicitarea vine după ce, în 29 august, ar fi avut loc o întâlnire “cu uşile închise” între ordonatorii de credite din justiţie (ICCJ, CSM, IJ, DNA, PG, MJ) în cadrul căreia, la iniţiativa ministrului Raluca Prună, s-ar fi convenit asupra unui artificiu juridic, astfel încât diferenţele salariale dintre magistraţi să nu fie eliminate.

Magistraţii i-au mai spus premierului Cioloş că i-au solicitat ministrului Justiţiei, Raluca Prună, “să aplice de îndată OUG 20/2016, cu atât mai mult cu cât aceasta trebuia să rezolve o problemă gravă nu doar din sistemul judiciar, ci şi din sistemul bugetar în general, unde mii de bugetari reclamă în justiţie încălcarea principiului «pentru muncă egală, plată egala», principiu ce exprimă egalitatea de tratament şi interzicerea discriminării”.

Scrisoarea a fost semnată pentru asociaţiile profesionale ale magistratilor de judecătorul Gabriela Baltag, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), procurorul Constantin Sima, preşedintele Asociaţia Procurorilor din România (APR), judecătorii Dragoş Călin şi Ionuţ Militaru, co-presedinţi ai Forumului Judecătorilor din România (FJR), şi de judecătorul Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din Romania (UNJR).

Demersul asociaţiilor de magistraţi vine după ce, cu o săptămână în urmă, peste 600 de judecători şi procurori au semnat memorii în care au cerut aplicarea nediscriminatorie a OUG 20/2016 privind salarizarea.

Peste 500 de judecători au cerut Guvernului, printr-un memoriu, aplicarea nediscriminatorie a Ordonanţei de Urgenţă nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, ei susţinând, astfel, demersul a 132 de procurori, care au trimis o scrisoare deschisă în care solicită încetarea oricăror presiuni ce ar putea împiedica aplicarea acestui act normativ.

Magistraţii susţin că soluţia legislativă actuală, aflată în contradicţie cu recomandările Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, pune o problemă serioasă de independenţă a justiţiei, cât timp bugetul instanţelor este controlat de puterile executivă şi legislativă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri