Patru foşti miniştri ai justiţiei vor fi chemaţi la comisia de anchetă SIPA. Ce a declarat Tudorel Toader

Data actualizării: Data publicării:
tudorel toader2

Miniştrii justiţiei din perioada 2004 - 2008 (Cristian Diaconescu, Monica Macovei, Tudor Chiuariu şi Cătălin Predoiu) vor fi chemaţi miercurea viitoare pentru audieri în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA, iar membrii comisiei vor merge, tot miercuri, la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), unde este stocată arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei, informează News.ro.

Preşedintele comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA, Şerban Nicolae, a anunţat că miercurea viitoare, începând cu ora 10:00, să fie invitaţi patru foşti miniştri ai justiţiei din perioada 2004 - 2008 (Cristian Diaconescu, Monica Macovei, Tudor Chiuariu şi Cătălin Predoiu,), pentru a fi audiaţi în legătură cu arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei.

El a spus că la finalul aceleiaşi zile, membrii comisiei vor face o vizită la sediul ANP, unde este depozitată arhiva SIPA, pentru a-şi face o impresie despre modul în care sunt stocate asemenea documente, care este zona de acces, care sunt măsurile de siguranţă luate.

„Printre altele, trebuie să verificăm şi dacă au fost semnalate de către instituţii abilitate sau de către observatori ocazionali incidente de securitate: persoane care au intrat neautorizat, persoane care au încercat să sustragă, să distrugă, să fotocopieze documente din arhiva acestei instituţii sau să manipuleze în orice alt mod informaţiile conţinute acolo (...) Să ne facem o impresie asupra modului în care a fost utilizat acest spaţiu: cum a fost el amenajat, ce măsuri de siguranţă s-au luat, camere de vederi, personal de pază, număr de intrări, de guri de acces şi aşa mai departe”, a mai spus Şerban Nicolae.

La finalul lunii septembrie, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA.

Tudorel Toader, la Comisia SIPA: Nu pot spune ce e în arhivă. Posibil să fie și mapa mea profesională

Joi a fost audiat de comisia SIPA actualul ministru al justiţiei. Tudorel Toader le-a spus membrilor comisiei că nu toţi cei care au intrat în arhivă au avut certificat ORNISS.

Ministrul a mai spus că în arhivă erau documente al căror loc nu era acolo. Este vorba despre cărţile de muncă ale funcţionarilor cu statut special din Autoritatea Naţională a Penitenciarelor. În plus, există şi documentele care conţin informaţii despre viaţa privată a unor persoane. Mai sunt şi date care ţin de Arhivele Naţionale, dar şi înscrisuri care pot avea caracter clasificat strict secret de serviciu.

În total, arhiva SIPA conţine aproximativ 5.600 de dosare.

Tudorel Toader este primul oficial audiat de Comisia SIPA.

Aleşii trebuie să verifice acuzațiile conform cărora o serie de documente din arhiva fostului serviciu secret au fost sustrase și pot fi utilizate pentru a șantaja magistrații.

 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi, în faţa comisiei de anchetă privind arhiva SIPA că a fost avertizat când a fost numit în funcţie că la minister există o bombă cu ceas care ticăie şi că ea se numeşte arhiva SIPA. Toader a mai spus că în arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei sunt mai multe tipuri de documente: cărţi de muncă ale funcţionarilor cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), documente privind viaţa privată, acte care ţin de Arhivele Naţionale şi înscrisuri clasificate secret de serviciu.

Toader a spus că şi-a făcut o imagine despre arhivă „cât de cât apropiată” de adevărul accesibil lui şi a decis să nu tacă la fel ca predecesorii săi, sperând că pe durata mandatului nu va ieşi în spaţiul public problematica SIPA.

„Acolo, eu am intrat în arhivă, şi nu pot să spun că ştiu ce este acolo, aşa, dar cam ştiu despre ce este vorba. Acolo, se prezuma dinainte, erau documente care nu îşi găseau locul. Cărţile de muncă ale funcţionarilor cu statut special din ANP, o absolută nedreptate, pentru că oamenii ăia care au muncit nu puteau să îşi dovedească grupa, gradaţia, vechimea şi celelalte, să-şi ia şi ei dreptul la pensie, un drept cât se poate de legitim, pentru că nu aveau acces la Arhivă. Dar bună parte am văzut teancuri-teancuri de cărţi de muncă. Bună parte erau acolo şi e nedrept, până la urmă, nu? (...) Dar să le ai fizic în spatele unui lacăt, unui sigiliu şi să spui: nu pot să ţi le dau pentru că sunt acolo şi nu am voie, cred că e cel puţin nefiresc, ca să nu spun că e profund nedrept”, a descris Tudorel Toader prima categorie de documente găsite în arhiva SIPA.

Ministrul Justiţiei a mai spus că în arhivă a descoperit şi informaţii care privesc viaţa privată.

„Acele documente, sigur, respectând acest drept fundamental, s-a stabilit prin HG că nu le facem publice, dar că titularul, cel la care se referă respectivele informaţii, are acces să le vadă, mai în glumă, mai în serios, poate chiar are şansa să-şi aducă aminte ce a făcut, poate a mai uitat din ce a făcut, şi atunci revede şi rememorează”, a explicat ministrul.

Tudorel Toader a spus că o a treia categorie de informaţii găsite în arhiva SIPA sunt cele care ţin de Arhivele Naţionale.

„Documentele acelea nu trebuie să stea acolo, ci să fie trimise la Arhiva Naţională. După aceea, pot fi secrete de stat. Şi ele, sigur, pot fi transferate la Arhiva SRI-ului sau ţinute într-o arhivă a Ministerului Justiţiei”, a spus el.

O ultimă categorie de documente despre care Tudorel Toader a spus că le-a găsit în arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei, sunt cele care pot avea caracterul clasificat în secret de serviciu.

„Acelea, ministrul Justiţiei, pe principiul simetriei cine face, ăla desface, ministrul Justiţiei, dacă el le-a secretizat la nivelul secret de serviciu, văzând conţinutul, el poate să le desecretizeze şi, ce vede acolo, iar se împarte pe categorii. Că poate fi o informaţie vizând comiterea unei infracţiuni, şi atunci are obligaţia să sesizeze procurorul. Poate fi o informaţie vizând viaţa personală, şi atunci îl lasă pe el să-şi rememoreze secvenţe din viaţa privată, în orice caz, după trei luni de zile, cele privind viaţa privată, urmează potrivit HG în vigoare, să fie distruse”, a mai spus Toader. 

Ministrul a mai declarat că i se pare nefiresc că nu există o evidenţă clară a persoanelor care au intrat de-a lungul timpului în arhiva SIPA şi dacă acestea aveau sau nu certificat ORNISS. El a explicat că a solicitat şi a primit informaţii despre persoane care au intrat în arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei fără a avea certificat ORNISS, informaţii pe care le-a trimis la DIICOT..

„Am trimis către ORNISS şi am solicitat: Domnule preşedinte, vă rog să-mi spuneţi dacă X, Y şi mai departe, la data la care au intrat în arhivă aveau sau nu certificat. Şi mi-au răspuns. Dar ministrul justiţiei nu face acuzaţii. Şi atunci, ca să fiu eu la adăpost şi ca să respect legea şi competenţele mele, n-am ieşit în public să spun că ăla a intrat şi avea, celălalt a intrat şi n-avea, celălalt a intrat de trei ori şi o dată n-avea şi de două ori avea certificat. Ştiam, şi ştim cu toţii, că DIICOT a fost sesizat cu fapte legate de arhiva SIPA. Am vorbit cu procurorul-şef şi i-am făcut adresă de înaintare prin care i-am comunicat ceea ce alţii mie mi-au comunicat: cine a intrat în arhivă, ce spune ANP despre certificate, ce spune Ministerul Justiţiei, ce spune ORNISS”, le-a spus Toader membrilor comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA.

„Un lucru care nu mi se pare firesc: faptul că am întrebat conducerea ANP: Domnule, cei care intrau în arhivă cum intrau? Ei veneau acolo cu ordinul în mână? Să spună: eu sunt Popescu, am abilitare prin ordin să intru, am certificat ORNISS. Şi gardianul de acolo să aibă o condică în care să scrie: domnul Popescu, abilitat în baza ordinului cutare, a venit la arhivă la ora cutare şi a plecat din arhivă la ora cutare. Că a venit singur sau dacă au venit doi, la fiecare în parte rubrică cu data şi ora venirii şi plecării. Zice: n-avem aşa ceva. Nu se poate, e de neimaginat. Într-o unitate militară în centrul ANP, într-o arhivă despre care toată lumea vorbeşte în fel şi chip. Cum intrau? Zice: domnule ministru, veneau cu ordinul la dânşii, arătau ordinul şi plecau. Păi la ce oră veneau? La ora la care veneau. Şi la ce oră plecau? La ora la care plecau. Şi nu consemnaţi? Nu. Şi noi ştim de câte ori au intrat? Avem condică? N-avem. Eu cred că lucrul este absolut nefiresc”, a mai spus Tudorel Toader.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri