Percheziții de amploare la medici și farmaciști din București și șapte județe

Data publicării:
PERCHEZITII GINERE BLAGA-1
Reacția ministrului Sănătății după perchezițiile DNA la medici și farmaciști

Procurorii DNA vizează mai mulți medici oncologi dar și farmaciști, potrivit unor surse. Percheziții se desfășoară la domiciliul acestora și la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Sălaj, Institutul Oncologic Ion Chiricuță din Cluj-Napoca și la un cabinet oncologic de la Spitalul Județean Sibiu.

Medicii în cauză sunt suspectați de fapte de corupție ce ar fi avut loc între 2012 și 2015. Ei ar fi luat mită de la mai mulți producători de medicamente și distribuitori de aparatură medicală pentru a le facilita câștigarea anumitor contracte.

Potrivit acelorași surse, firme de medicamente le ofereau unor medici din cadrul spitalelor județene din Mureș, Sălaj, Sibiu, Bistrița-Năsăud și Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane și congrese internaționale, acoperind și cheltuieli personale ale medicilor care participau la aceste evenimente, condiția era să prescrie medicamentele scumpe pentru cancer pe care aceste firme le distribuiau.

Unii dintre medicii implicaţi în această activitate fac parte din comisiile de achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor şi, pentru achiziţia anumitor medicamente, pretind şi primesc foloase sau furnizorii de medicamente le oferă avantaje în acest scop.

La nivel naţional fenomenul este îngrijorător în sistemul de sănătate, acţiunile de „recompensare” a unor persoane din lumea medicală, în scopul creşterii vânzărilor de medicamente pe piaţa farmaceutică din România pentru anumite companii farmaceutice sau pentru medicamente distribuite de anumiţi distribuitori fiind larg răspândit”, mai susțin procurorii.

Astăzi nu vor fi audieri, ci doar se vor ridica documente, potrivit unor surse. 

Cezar Irimia, președintele Asociației Bolnavilor de Cancer, despre acest subiect, la Digi24. 

Unul dintre exemple este din 2014, cînd o firmă de medicamente a achitat unui operator de turism peste 4 milioane de lei. Procurorii DNA susțin că aceste „sponsorizări”, în realitate sunt o mită mascată, care este dată medicilor prin reprezentanții zonali, în funcție de vânzările realizate urmare a cointeresării cadrelor medicale, pentru prescrierea anumitor medicamente, iar în unele cazuri, pentru achiziţionarea în spitale a medicamentelor producătorilor agreaţi, medicii beneficiază de o serie de avantaje, a căror acordare este condiţionată de folosirea medicamentelor şi produselor companiilor implicate în cauză (excursii, vacanţe, bunuri de valoare, participări la congrese şi simpozioane, pentru care sunt achitate taxele de participare, transportul, cazarea, masa, activităţile de petrecere a timpului liber şi, uneori, asigurate cheltuieli personale ale medicilor).

Au fost identificate facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate în orașele Ottawa (2013), San DiegoO (2013), Brașov (2014), Iași (2014) și Sibiu (2014), mai spun procurorii.

Intervenția jurnalistului Vlad Mixich, la Digi24.

Presupusul eveniment organizat la Ottawa în perioada 12-16.02.2013 a avut loc în realitate la Paris, în luna ianuarie 2013. La deplasarea în Paris au participat aproximativ 30 de medici, fiind decontate cheltuieli de cazare, masă, transferuri, bilete de avion și bilete de spectacol. Sub aparența participării la un eveniment medical în orașul Ottawa, firma de medicamente  a solicitat prestatorului de servicii de turism să organizeze o deplasare, la Paris, în scop turistic, la care au participat mai mulți medici; Evenimentul ce apare în acte ca fiind organizat la San Diego în perioada 24-31.10.2013. În realitate, deplasările s-au realizat la San Diego (4 nopți) și Las Vegas (3 nopți). Deși în realitate deplasarea s-a efectuat în două locații succesive, reprezentantul firmei de medicamente a solicitat reprezentantului firmei de turism ca pe facturile ce vor fi emise să apară numai destinația San Diego, încercând să ascundă faptul că deplasarea în Las Vegas a avut în realitate un scop turistic, mai spun procurorii.

Anchetatorii mai spun că la congresul din San Diego tema a fost tema reumatologia, participanții sponsorizați au fost cazați inițial în San Diego, pentru câteva zile, ulterior fiind transferați în Las Vegas, unde au fost cazați la hotelul Bellagio, tot timp de câteva zile. Pe timpul petrecut în Las Vegas a fost făcută o excursie la Grand Canyon, iar evenimente cu conținut științific în Las Vegas nu au existat.

Medicii vizaţi de aceste activităţi au fost implicaţi şi în realizarea unor aşa zise studii clinice, pentru care au fost remuneraţi, însă studiile în cauză nu au la bază date reale, aceasta fiind încă o modalitate prin care medicii erau recompensaţi financiar pentru sprijinul acordat producătorilor de medicamente, mai arată procurorii.

Șefa DNA: Verificăm toate aspectele necesare pentru a lămuri modul în care s-au prescris anumite medicamente

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri