Percheziții DNA la Horia Simu, unul dintre marii beneficiari ai retrocedărilor ANRP

Data publicării:
campionul-retrocedarilor-103-milioane-euro-horia-simu-schiopu-a-primit-de-la-anrp-o-despagubire-record-18502417

Actualizare 00.25. Omul de afaceri Horia Simu a fost dus, în urmă cu puţin timp, la DNA. El va fi audiat în dosarul în care este acuzat că ar fi păgubit statul cu 55 de milioane de euro, după ce a primit o despăgubire de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. 


De mai bine de 15 ore, procurorii DNA şi poliţiştii fac percheziţii şi inventariază bunuri în reşedinţa unuia dintre cei mai mari beneficiari ai despăgubirilor date de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. Omul de afaceri Horia Simu este acuzat că ar fi păgubit statul cu 55 de milioane de euro. Cu atât ar fi fost supraevaluat un teren pentru care Horia Simu a cumpărat drepturile litigioase cu doar 1,5 milioane de euro. Surse judiciare spun că anchetatorii au găsit în casa omului de afaceri numeroase bijuterii şi peste 150 de tablouri. 


Horia Simu Şchiopu a primit o despăgubire de peste 100 de milioane de euro. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, Horia Simu Şchiopu nu este moştenitor direct, ci a cumpărat drepturile litigioase cu aproximativ 1,5 milioane de dolari.

Procurorii DNA au descoprit în locuința lui Horia Simu mai mult de 150 de tablouri, dar și ceasuri de lux și bijuterii. Printre tablouri se numără opere de artă semnate de Corneliu Baba sau Samuel Mützner.

Aceste este al treilea dosar al procurorilor DNA cu privire la retrocedări supraevaluate acordate de ANRP. Horia Simu ar fi beneficat de aceste despăgubiri între 2006-2008, înainte de dosarele instrumentate ce-i vizează pe Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, și Horia Georgescu, fost președinte al ANI.

România furată | ANRP, bancomatul afacerilor cu despăgubiri

Statul român a plătit miliarde de euro despăgubiri pentru proprietățile confiscate de comuniști. Suma ascunde o poveste de necrezut. De 10 ani, există o instituție prin care se fac aceste plăți: Fondul Proprietatea. O instituție care, spun procurorii, a fost parazitată de un grup de „băieţi deştepţi”. Ei cumpărau pe nimic drepturile litigioase ale proprietarilor care și-au pierdut răbdarea să mai aștepte. În mod surprinzător, pentru inițiați, procedura despăgubirii era scurtă. Reţeaua comercianţilor de drepturi litigioase a fost scoasă la lumină de anchetele penale. Astfel, o instituţie a statului care trebuia să repare nedreptăţile regimului comunist s-a transformat într-un bancomat al afacerilor cu despăgubiri.

Ce au descoperit reporterii „României furate”

Horia Şchiopu Simu este campionul absolut în topul intermediarilor. El este beneficiarul unor despăgubiri de peste 100 de milioane de euro (466.770.763 lei - aproximativ 105 milioane euro). Drepturile litigioase le-a cumpărat cu o sumă de 100 de ori mai mică - 1,5 milioane dolari.

Horia Simu a intrat în industria cuprului în 2003, când a cumpărat două fabrici: Phoenix Baia Mare și Elcond Zalău.

Surse judiciare susțin că omul de afaceri a fost urmărit penal de DIICOT pentru afacerile din domeniu, dar dosarul a fost clasat. Horia Simu apărea, la Registrul Comerţului, ca acționar în șapte firme. Șase au fost radiate și una este în procedură de dizolvare.

Și pentru noi este foarte greu să dăm de el. Vă dau un alt număr”, este răspunsul primit de reporterii Digi24 de la reprezentanții firmei lui Horia Simu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri