Petre Tobă, reacție in dosarul coloanelor oficiale

Data publicării:
toba bun pt icon

Tiberiu Niţu, fost procuror general: „Acest protocol a fost încheiat la inițiativa MAI și a Inspectoratului General al Poliției.Nu am solicitat eu întocmirea unui protocol.”

Cu această declaraţie, fostul procuror general arunca vina în ograda actualului ministru de interne, care era şeful Poliţiei exact cînd au fost întocmite protocoalele privind coloanele oficiale ale demnitarilor. Reacţia lui Petre Tobă n-a lămurit situaţia.

Petre Tobă: „Eu niciodată nu am comentat o anchetă în derulare și nu o voi face nici acum. Să așteptăm finalul acestei anchete și atunci vor fi clarificate toate aceste subiecte.”

Procurorii anticorupţie spun că poliţiştii care deschideau drumurile fostului ministru de interne şi ale fostului procuror general erau repartizaţi în intersecţii la ore şi date bine stabilite, după un plan întocmit în birourile Direcţiei Generale de Poliţie din Bucureşti.

Planul coloanelor oficiale - sursa DNA

„Singurii demnitari care beneficiau de însoțire permanentă erau președintele României și prim-ministrul, precum și ministrul de interne și procurorul general, care au avut acces la acest privilegiu exclusiv ca urmare a modului în care ministrul Oprea Gabriel și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu.”

Aceeaşi anchetă a scos la iveală faptul că anul trecut fostul ministru Gabriel Oprea a folosit coloanele oficiale de peste o mie de ori. Şi Tiberiu Niţu a avut antemergători în peste 700 de situaţii, susţin anchetatorii.

Livia Săplăcan, purtător de cuvânt al DNA: „Practic e vorba de un echipaj de însoțire. Dacă există cel puțin un vehicul, altul de cel în care se afla demnitarul se numește coloană oficială. Prin încheierea acestui protocol s-a creat un privilegiu prin care procurorul general beneficia de un echipaj de însoțire permanent.”

În acest moment, procurorii analizează protocoalele de escortă a demnitarilor, încheiate la nivelul Ministerului de Interne. Fostul şef al instituţiei, Gabriel Oprea este urmărit penal pentru abuz în serviciu, iar fostul procuror general pentru complicitate la abuz în serviciu. Scandalul coloanelor oficiale a izbucnit după ce un poliţist pe motocicletă care deschidea drumul fostului ministru de interne a murit, după ce a căzut într-o groapă în asfalt.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri