Premieră în Parlament. Cum s-a ajuns ca deputaţii să voteze pentru reţinerea Elenei Udrea, dar nu şi pentru arestarea ei

Data publicării:
elena udrea-inquamphotos -28-1.10.2015

Actele Parlamentului, cele trei hotărâri ale deputaţilor, două de încuviinţare şi una de respingere, au ajuns la DNA. Procurorul de caz urmează să stabiliească data la care o va chema pe Elena Udrea pentru demarea procedurilor de anchetare.

I se vor aduce la cunoştinţă oficial acuzaţiile penrtu care s-a solicitat şi obţinut aviz de la deputaţi.

Rămâne de văzut dacă Elena Udrea va da o declaraţie în noua calitate de suspect sau dacă va amâna acest lucru.

Sunt semne de întrebare dacă procurorii o vor reţine, fiind puţin probabil să facă acest lucru pentru că sunt în imposibilitatea cererii de emitere a unui mandat de arestare de la instanţă.

Pot însă dispune măsura controlului judiciar.

Totuşi, dacă pe parcursul anchetei se descoperă noi infracţiuni, procurorii pot cere un nou aviz de arestare de la Camera Deputaţilor.

Elena Udrea poate fi reţinută, dar nu şi arestată, asta au decis deputaţii. Votul nu a decurs fără probleme.

Deputatii s-au încurcat în bile, astfel că a fost nevoie de două ore pentru a se lămuri ce s-a stabilit. Nu e clar dacă s-au încurcat din greşeală sau intenţionat.

„Reporter: Credeţi ca procurorul va mai decide reţinerea câtă vreme ştie că nu are cum să obţină arestarea?

Elena Udrea: Vreau să fiu reţinută şi să port din nou cătuşe. Dacă e circ, să fie până la capăt”.

După ce au dat vot pentru prima cerere, cea care viza urmărirea penală a Elenei Udrea, aleşii au trecut la votul simultan al cererilor de reţinere şi arestare. După numai 10 minute, surse din conducerea Camerei anunţau că cererea de reţinere a fost respinsă pentru că nu s-au întrunit cele 122 de voturi necesare. Cum şi PSD şi PNL au anunţat public că susţin o nouă arestare, şefii Camerei au cerut o nouă numărătoare.

„Reporter: De ce durează atât de mult?

Mircea Toader: Au dispute referitoare la interpretarea votului, o dispută referitoare la interpretarea regulamentului”.

Însăşi Elena Udrea s-a dus în sala de şedinţă a conducerii Camerei Deputaţilor pentru a vedea de ce întârzie atât de mult rezultatul votului.

După numai 10 minute, rezultatul votului a fost anunţat de liderul deputaţilor social-democraţi.

Marian Neacşu: „Pentru reţinere s-au întrunit voturile necesare, au fost, cred că sunt 123 de voturi, iar pentru propunerea de arestare nu sunt decât 115 şi cred că era nevoie de 122. O anumită problemă a fost determinată de faptul că am acceptat să votăm în acelaşi timp, dându-le colegilor mai multe bile”.

Conducerea Camerei Deputatilor a decis ca aleşii să voteze simultan atât cererea de reţinere, cât şi cea de arestare preventivă. Aşadar, fiecare deputat a primit patru bile - două albe, două negre. Asta i-a pus în încurcătură pe o parte dintre aleşi care au introdus în urne mai multe bile decât trebuia”.

Camerele Digi24 l-au surprins pe deputatul Daniel Oajdea care a pus toate bilele într-un singur set de urne.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri