Preşedintele CSM, către tinerii magistraţi: Să nu credeţi că noul statut vă plasează într-o zonă intangibilă

Data publicării:
marius tudose - 20 sept 2010 003

Marius Tudose a afirmat în discursul susţinut la Palatul Cotroceni, în cadrul întâlnirii şefului statului cu absolvenţii Institutului Naţional al Magistraturii, că tinerii magistraţi au încheiat ”o etapă extrem de importantă şi dificilă pentru a se forma într-o profesie ale cărei resorturi le vor înţelege însă abia după câţiva ani de activitate şi după ce se vor confrunta cu o multitudine de situaţii atât profesionale, cât şi personale”.

”Sunt convins că sunteţi cu toţii tobă de carte. Mai mult, sunteţi prima generaţie a Institutului Naţional de Magistratură care are avantajul faţă de noi, cei mai vechi în profesie, să vină în instanţe şi parchete doar cu noile coduri în minte, bine învăţate şi, sper, bine ştiute. Acest avantaj vă obligă să contribuiţi consistent la schimbarea mentalităţilor şi la uniformizarea practicii judiciare”, a spus Marius Tudose, potrivit Mediafax.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) le-a dat absolvenţilor INM şi câteva sfaturi: ”Să nu credeţi că în instanţe şi parchete curge lapte şi miere, că statutul dobândit prin decretul de numire vă plasează într-o zonă intangibilă. Acesta doar confirmă apartenenţa dumneavoastră la un corp profesional prezumat a fi de elită”.

El a mai arătat că ”dovada o face fiecare în parte prin ceea ce este, prin ceea ce face şi prin ceea ce rezultă din ceea ce face”.

”Să nu confundaţi elita cu elitismul. La formarea iniţială aţi învăţat despre independenţa magistratului, dar nu aţi fost puşi în situaţia de a o manifesta. Aţi învăţat despre imparţialitate, dar nu aţi avut ocazia de a o exercita efectiv. Vi s-a vorbit despre reputaţie profesională, dar nu aţi fost puşi în situaţia de a construi şi, oricâte repere teoretice sau studii de caz vi s-au furnizat până acum, ele sunt simple simulări, nu experienţe concrete. Marea voastră provocare ca oameni şi ca profesionişti este de a vă construi singuri atitudinile şi aici intervin vocaţia şi conştiinţa fiecăruia dincolo de legi, de garanţii şi de sancţiuni”, i-a mai sfătuit Marius Tudose pe proaspeţii magistraţi.

În finalul discursului, preşedintele CSM le-a urat magistraţilor să îşi construiască cu înţelepciune cariera.

”Să puteţi fi mândri de dumneavoastră în fiecare zi şi să nu uitaţi că sunteţi oameni, înfăptuitori ai justiţiei făcute de oameni pentru oameni”, a mai spus Marius Tudose.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri