Președintele CSM: Mecanismul Comisiei Europene pentru verificarea reformei din sistemul judiciar este excesiv

Data publicării:
Adrian Bordea CSM-Mediafax Foto-Octav Ganea-1

Comisia Europenă va elabora la sfârşitul lunii ianuarie un nou raport. Documentul va arăta progresele pe care le-a făcut România în domeniul justiţiei, dar şi vulnerabilităţile. Un raport pozitiv ar putea să redeschidă calea discuţiilor spre aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii consideră că, de la anul, un astfel de mecanism nu ar mai fi necesar şi ar trebui înlăturat.

"Sub forma actuală mi se pare că e excesiv, în contextul în care România nu este mult departe de alte state care se pretind a fi mult democratice. Este cert că au fost premieri de state europene cercetaţi dar au rămas nesacţionaţi.", e de părere Adrian Bordea.

Experţii Comisiei Europene au încheiat săptămâna trecută misiunea de evaluare în România. Au avut întâlniri cu reprezentanţii instanţelor, cu cei ai parchetelor şi specialiştii de la Ministerul Justiţiei. În raportul de anul viitor se vor regăsi şi cazurile de corupţie instrumentate în 2014. Şeful CSM, judecătorul Adrian Bordea, a vorbit şi despre arestarea procurorul şef DIICOT, Alina Bica.

"E impresionant! Cam asta ar fi decamdată. Dar eu nu-mi permit să spun care este impactul câtă vreme nu este o decizie definitivă de condamnare. E grav pentru că există aşa ceva. E grav pentru că după ani şi ani nu avem stabilite nişte repere, nişte valori până unde ne putem duce."

Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu. Anchetatorii susţin că infracţiunile au fost comise în perioada în care era membru al Comisiei Centrale pentru Acordarea Despăgubirilor. Durata proceselor în România este o altă problemă de care s-au interesat experţii Comisiei Europene. Pe rolul instanţelor sunt încă peste 150 de dosare mai vechi de 10 ani.

"Una este, în materie penală, când un infractor este condamant după 10, 15 ani, dacă cumva intervine prescripţia, şi alta e când e codamnat în doi trei ani. Imaginea este mult mai aproape de conştiinţa cetăţeanului.", spune Bordea.

În ultimul raport MCV cea mai criticată instituţie a fost Parlamentul, pentru refuzul de a aviza cererile procurorilor de arestare şi urmărire penală a deputaţilor şi senatorilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri