Primăria Capitalei riscă peste 20.000 de procese cu proprietarii imobilelor neretrocedate

Data publicării:
image-2013-04-3-14549194-70-parcul-titan1 (1)

Retrocedarea imobilelor preluate în mod abuziv de regimul comunist poate fi considerată unul dintre capitolele la care actuala conducere a Primărei Capitalei nu a excelat de la preluarea mandatului.

Peste 20.000 de proprietari de imobile preluate în mod abuziv de regimul comunist ar putea să dea în judecată Primăria Municipiului Bucureşti în această lună, potrivit wall-street.ro. Este ultima lor ocazie, pentru ca la data de 1 iulie expiră termenul până la care PMB poate soluţiona cererile de retrocedare sau despăgubire depuse în baza legii privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv de regimul comunist. Timp de 16 ani, PMB a soluţionat doar 19.730 de dosare, adică mai puţin de jumătate din cele 42.566 depuse de foştii proprietari sau de urmaşii acestora.

Potrivit Legii nr. 10/2001, primăriile care la data de 20 mai 2013 aveau înregistrate şi nesoluţionate peste 5.000 de cereri de retrocedare sau despăgubire, cum este cazul PMB, puteau face acest lucru până în data de 1 ianuarie 2017, termen care a expirat deja. Legea prevede un termen limită în care persoana care se consideră îndreptăţită se poate adresa instanţei judecătoreşti competente pentru soluţionarea notificării sale. Iar acest termen expiră în data de 1 iulie 2017.

„Observând ritmul de soluţionare din ultimii 16 ani, în contextul în care instituţiile statului au la dispoziţie tot atâtea resurse câte aveau şi în trecut, este previzibil ca peste 20.000 de dosare vor rămâne nesoluţionate, iar titularii lor vor avea închisă definitiv calea de acces la instanţă. După data de 1 iulie 2017, proprietarii ale căror cereri nu au fost soluţionate nu vor mai putea cere în instanţă urgentarea sau soluţionarea dosarelor”, declară Andreea Saveli, avocat specializat în despăgubiri.

Practic, Primăria ar putea continua soluţionarea dosarelor şi după data de 1 iulie 2017, într-un ritm comparabil cu cel de acum, dar este probabil că multe dosare să fie soluţionate în 16 ani sau deloc, iar cei îndreptăţiţi nu vor mai putea face nimic, decât să aştepte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri