Primele explicaţii ale lui Victor Ponta în scandalul Tony Blair

Data actualizării: Data publicării:
victor ponta - fb

Victor Ponta oferă primele explicaţii, în dosarul penal, în care este cercetat sub control judiciar. La două zile, după ce magistraţii i-au ridicat interdicţia de a vorbi în public despre acuzaţii, fostul premier publică un amplu punct de vedere, pe Facebook. Acuzaţiile DNA sunt nedrepte şi defăimătoare, spune deputatul. Victor Ponta susţine că nici acuzaţia de spălare de bani, la adresa lui, nu se susţine.

victor ponta - fb

Postarea fostului premier este intitulată „Adevărul despre <<Scandalul Blair>> - situaţia aşa cum a fost în realitate!".

„Nu am cerut niciodată, nici pentru mine, nici pentru PSD, vreo sumă de bani, niciunei persoane, pentru a fi candidat! (...) Este o acuzaţie nu doar nedreaptă, ci şi defăimătoare la adresa imaginii mele politice - şi în dosarul cauzei nu există nicio probă în sensul infracţional de mai sus!", susţine Victor Ponta.

De asemenea, spune fostul premier, vizita lui Tony Blair în România nu avea ce beneficiu politic să îi aducă. Era deja deputat într-un colegiu unde partidul pe care îl conducea a avut mereu sprijin consistent. În ceea ce priveşte acuzaţia de complicitare la spălare de bani, Victor Ponta precizează că din nicio probă din dosar nu reiese că cei 220.000 de euro ar proveni dintr-o infracţiune. Fostul premier menţionează că Tony Blair a fost invitat în România în martie 2012 la iniţiativa Anei Birchall. Ea s-ar fi ocupat de negocierea vizitei şi tot ea i-ar fi spus că Tony Blair nu solicită onorariu, dar le-ar fi recomandat organizatorilor să facă o donaţie către o anumită fundaţie.

„Doamna Birchall a contactat biroul lui Tony Blair printr-un prieten (fost coleg) britanic, Matt Browne, iar invitaţia a fost transmisă printr-o fundaţie din SUA - Center for American Progress. Ulterior, la organizarea vizitei în România au fost cooptaţi Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti şi Fundaţia Multimedia condusă de Dan Sultănescu (care a fost agreată deoarece avusese colaborări anterioare atât cu Ambasada UK, cât şi cu PSD). "

Replica Anei Birchall a venit tot pe Facebook. Deputatul spune că era obligaţia sa profesională, în calitate de secretar internațional al PSD, să propună organizarea unor astfel de evenimente. Ana Birchall spune şi ea că fostul premier britanic nu a solicitat un onorariu pentru vizita sa.

„Neavând legitimitatea și calitatea juridică să mă implic în aspectele de natură financiară, am transmis fundației organizatoare din România mesajul echipei oaspetelui din Marea Britanie, pentru continuarea directă a dialogului, contribuția mea oprindu-se aici", se arată în mesajul Anei Birchall.

Cât despre candidatura lui Sebastian Ghiţă la parlamentarele din 2012, Victor Ponta menţionează că.: „Sebastian Ghiţă nu avea nevoie de sprijinul meu pentru a candida la Prahova (...). De altfel, pe rolul DNA există din luna aprilie un dosar de urmărire penală privind modul în care lideri locali ai PSD Prahova şi-au exercitat autoritatea şi influenţa ca să îl pună candidat la alegerile parlamentare în schimbul sprijinului material al acestuia în campania de la locale!!!"

Către finalul postării, Victor Ponta menţionează că în dosarul penal se află anexat codul de Etică al PSD, care prevede o interdicţie de a candida pentru membrii de partid aflaţi sub control judiciar.


 

Ponta face aceste precizări având în vedere decizia judecătorilor privind dreptul său de a-şi exprima public punctul de vedere.

„Despre invitarea Dlui Tony Blair în România:

- această acţiune a fost făcută la iniţiativa Doamnei Ana Birchall - pe atunci Secretar Internaţional al PSD (devenită ulterior deputat PSD de Vaslui după Alegerile din Decembrie 2012)

- Doamna Birchall a contactat Biroul lui Tony Blair printr-un prieten ( fost coleg) britanic Matt Browne- iar invitaţia a fost transmisă printr-o Fundaţie din SUA Center for American Progress

- ulterior la organizarea vizitei în România au fost cooptaţi Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti şi Fundaţia Multimedia condusă de Dan Sultanescu ( care a fost agreată deoarece avusese colaborări anterioare atât cu Ambasada UK cât şi cu PSD)

- în programul vizitei au fost incluse întâlnirea cu Primul Ministru Mihai Răzvan Ungureanu la sediul Guvernului ( deşi nu mi-a convenit acest lucru nu eram eu în poziţia de a schimba programul) , întâlnire la Ambasada, conferirea titlului de "Doctor Honoris Causa" la Universitatea Româno Americană urmată de un discurs în Aula Universităţii

- implicarea mea în această vizită a constat în primirea dlui Blair la sediul PSD şi un scurt cuvânt în deschiderea speechului de la URA/ moderator a fost dl Emil Hurezeanu şi invitaţi personalităţi de cel mai înalt nivel din viaţa publică românească

- fiind vorba de o personalitate ca Tony Blair şi pentru a reduce costurile organizatorilor am fost de acord că în partea de organizare efectivă să ajute şi alte persoane care lucrau cu mine în activitatea curentă de la PSD

- singurul aspect cu care Doamna Birchall m-a informat legat de alte cheltuieli a fost faptul că Dl Blair nu solicită onorariu, însă încurajează organizatorii din România să facă o donaţie către o fundaţie de caritate indicată de către domnia să/ nefiind vorba de bani de la PSD nu am cerut detalii şi nici nu m-am implicat în vreun alt fel în acest aspect

- toate negocierile privind programul vizitei şi partea de donaţii au fost purtate direct de către Ana Birchall cu biroul Dlui Blair din Londra , cu cele două Fundaţii care au organizat ( Center for American Progress şi Fundaţia Multimedia) şi cu Ambasada Marii Britanii la Bucureşti

- am aflat pentru prima dată suma donaţiei, firma care a donat şi beneficiarul din documentele anexate la dosarul penal de către DNA Ploieşti”

Punctul de vedere integral AICI

Nu am cerut niciodată, nici pentru mine nici pentru PSD, vreo suma de bani niciunei persoane pentru a fi candidat

Despre candidatura lui Sebastian Ghita la alegerile din 2012:

„-Cu Sebastian Ghiţă am o relaţie de prietenie de notorietate ( că exemplu am făcut împreună Revelionul 2011/12 la Viena, aşa cum a fost relatat şi în mass media )!

- Faptul că i-am promis lui Sebastian Ghiţă în Martie 2012 că va fi "pe lista pe un loc eligibil" la alegerile parlamentare este total neadevărat şi ilogic

- Sebastian Ghiţă NU AVEA NEVOIE de sprijinul meu pentru a candida în Prahova / este membru la acea organizaţie din 2002/ avea o relaţie apropiată de notorietate cu Preşedintele PSD Mircea Cosma şi Primarul de atunci al Municipiului Ploieşti Iulian Bădescu / a participat activ la campania de la alegerile locale având astfel asigurat sprijinul primarilor din zona şi al activului de partid

- de altfel pe rolul DNA există din luna Aprilie un dosar de urmărire penală privind modul în care lideri locali ai PSD Prahova şi-au exercitat autoritatea şi influenţă că să îl pună candidat pe Sebastian Ghiţă la alegerile parlamentare în schimbul sprijinului material al acestuia în campania de la locale!!! -

-Deci până la urmă cine l-a pus pe Ghiţă pe lista?!? Eu ştiu răspunsul - el însuşi cu sprijinul membrilor PSD Prahova care l-au votat şi al cetăţenilor din colegiul sau care au decis cu un procent de peste 60% la alegeri”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri