Principala temere a parlamentarilor care tocmai şi-au încheiat mandatul

Data publicării:
parlament

Direcţia Naţională Anticorupţie a fost principala temere a parlamentarilor care tocmai şi-au încheiat mandatul. Procurorii au trimis 46 de cereri de reţinere, arestare sau urmărire penală pe numele unor deputaţi ori senatori. Aproape jumătate din ele au fost, însă, respinse. Problemele cu Justiţia ale aleşilor au dus şi la apariţia unor premiere absolute în Parlament.

Cu patru dosare penale, 11 cereri de reţinere, arestare ori urmărire penală, deputatul Elena Udrea a fost în topul parlamentarilor vizaţi de procurorii anticorupţie şi în 2016.

Elena Udrea, fost ministru al Turismului: „La mine este deja puşcăria în colecţia de toamnă-iarnă (...) Mă simt ca într un stand-up comedy. Am toate motivele să solicit la cartea recordurilor să se înregistreze acest caz.”

Elena Udrea a mai marcat o premieră în Parlament: putea fi urmărită penal şi reţinută, dar nu şi arestată. Aşa au votat colegii ei deputaţi una dintre cererile DNA din 2015. Din greşeală, spun ei. Figura s-a repetat la mai bine de un an distanţă, dar în sens invers. Aleşii au decis că deputatul Adrian Gurzău poate fi arestat preventiv, dar nu şi reţinut.

Senatul are propriile recorduri. Procurorii au cerut de trei ori să-l urmărească penal pe Gabriel Oprea. A fost vizat în dosarele în care se anchetează moartea poliţistului Bogdan Gigină, din coloana sa oficială, dar şi achiziţiile de Ministerul de Interne pe vremea când era condus de Gabriel Oprea. Iar cel ţintit a vrut când să rămână fără imunitate, când să şi-o păstreze.

Senatorii au mai înregistrat o premieră. Trei sesizări la Curtea Constituţională şi două voturi pentru o singură cerere a procurorilor de reţinere şi arestare. Personajul: Dan Şova, salvat de două ori de colegii senatori. E drept că şi mirul a avut o contribuţie.

Dan Şova, fost senator PSD: „Am început această zi într-un mod plăcut la grupul de rugăciune, pentru că e Buna Vestire, vreau să fac o urare ca Dumnezeu să fie cu fiecare dintre noi şi să se facă cum o sa vrea El.”

Rugăciunile nu l-au mai ajutat pe Dan Şova la a doua solicitare a procurorilor pe numele său. La nouă luni distanţă a rămas fără imunitate, în dosarul în care era acuzat de luare de mită.

Varujan Vosganian, însă, a fost mereu ajutat de mătănii. A scăpat de urmărire penală de două ori în această legislatură.

Varujan Vorganian, deputat PNL: „Senatorii din Comisia Juridică să jure cu mâna pe Biblie şi pe Constituţie că, în prezenta mea şi la întrebarea mea, mi-au spus că există indicii noi”.

Şi invocarea familiei de la tribună a fost salvatoare pentru mulţi parlamentari.

Marius Isăilă, fost senator PSD: „Mulţumesc mamei mele, care acum este pe patul de moarte, că m-a crescut aşa frumos. De votul dumneavoastră de astăzi, de avizul dumneavoastră, favorabil sau nu, depinde nu numai evoluţia mea profesională, socială şi politică viitoare, ci şi posibilitatea de a sta alături de copii mei şi de a-i creşte aşa cum am fost învăţat de către familia mea.”

Victor Ponta, fost premier al României: „Nu mi-am dorit să am o discuţie cu fiul meu de 12 ani, căruia să îi spun că s-ar putea să ajung în închisoare.”

Mădălin Voicu, deputat PSD: „Pe mine, dacă mă dă nevasta afară din casă, trebuie să-mi pun un cort undeva în Curtea Parlamentului, că eu nu am proprietăţi. Le-am cedat, le-am dat copiilor mei. Că am mulţi, e adevărat. Aşa am considerat că e bine: să fie ei în siguranţă”.

În total, în legislatura trecută 31 de parlamentari s-au confruntat cel puţin o dată cu o solicitare din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Numărul de cereri, însă, este mult mai mare. În ultimii patru ani au fost 46 de solicitări de urmărire penală, reţinere ori arestare preventivă. În aproape jumătate dintre cazuri, aleşii vizaţi au fost salvaţi de colegii lor, care le-au păstrat imunitatea.

Totuşi, liderii de partid au susţinut mereu că cererile DNA vor fi aprobate. Pe finalul legislaturii, liberalii au propus ca votul asupra solicitărilor procurorilor să fie deschis, deci la vedere. Proiectul este blocat în Parlament.

Alina Gorghiu, fost preşedinte al PNL: „Pentru ridicarea imunităţilor în procedură accelerată, proiect propus de Partidul Naţional Liberal, astfel încât orice solicitare a Parchetului împotriva unui parlamentar să poată fi votată într-un termen rezonabil de 48 de ore, văd că n-a fost suficient un an şi jumătate sau doi ani de când se ală la sertar, pentru a putea fi discutată”.

Sunt şi parlamentari care şi-au încheiat mandatul după gratii. 14 la număr. Printre primii: George Becali. A părăsit Legislativul la doar cinci luni de la depunerea jurământului. La fel şi-a terminat cariera în Parlament şi deputatul Monica Iacob Ridzi, condamnată pentru abuz în serviciu. Pedepse cu executare au primit şi Sorin Roşca Stănescu, Florin Popescu şi Marius Isăilă. Miron Mitrea şi Dan Voiculescu au renunţat, însă, la mandate cu puţin timp înainte de a primi condamnări definitive la închisoare.

Aleşii au avut conflicte şi cu Agenţia Naţională de Integritate. În legislatura care s-a încheiat cel puţin 86 de deputaţi şi senatori au fost acuzaţi de inspectorii de integritate că sunt sau au fost incompatibili ori în conflict de interese.

Sursa Digi24TV

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri