Prințul controverselor. Inculpat „Al României Paul”

Data publicării:
print paul

Nerecunoscut de casa regală, Paul al României este implicat în cele mai grele cazuri de corupţie din ultimii ani. Numele său apare în dosarul mafiei lemnului, alături de Viorel Hrebenciuc, în cel al retrocedărilor ilegale - cu Remus Truică - sau în litigii cu Casa Regală a României, căreia i-a cerut inclusiv o mare parte din Castelul Peleş.

Paul al României s-a născut în 1948. Nu a fost niciodată recunoscut de Casa Regală a României ca succesor al tronului, pentru că tatăl său, Carol Mircea Lambrino, s-a născut dintr-o relaţie ilegitimă dintre Carol al II-lea şi Zizi Lambrino. Pe acea vreme, membrilor familiei regale le era interzisă căsătoria cu persoane de rang inferior. Aşadar, Mircea Lambrino, fiul biologic al lui Carol al II-lea, n-a purtat niciodată numele "al României".

Acesta este numele Casei Regale a României încă din timpul Primului Război Mondial, când regele Ferdinand a decis să intre în luptă de partea Antantei, deci împotriva ţării sale natale, Germania. Drept urmare, a fost exclus din casa de Hohenzollern.

Ajungem mai în zilele noastre, la nepotul lui Carol al II-lea. Adică la Paul Lambrino, autodeclaratul prinţ. Conform normelor dinastice internaţional acceptate, calitatea de membru al unei Case Regale nu este dată de înrudirea biologică.

Nume în buletin: Paul Al României. Prințul candidat la prezidențiale

În 2012 justiţia română îl recunoaşte definitiv drept urmaş al regelui Carol. Casa Regală a României, nu. O convenţie a caselor regale din lume presupune că simpla înrudire nu oferă automat calitatea de mebru. Doar şeful Casei Regale, în speţă, regele Mihai, ar putea să facă un astfel de gest.

Dar Paul Lambrino se consideră prinţ. Şi-a luat apoi şi numele de buletin "Al României". Iar după sentinţa Curţii Supreme prin care i se recunoaşte filiaţia, şi-a cerut dreptul la moştenire asupra a mii de hectare de teren, de păduri şi a zeci de clădiri de valoare din ţară.

Chiar dacă s-a străduit atât de mult să îi fie recunoscută apartenenţa dinastică, şi republicanismul i s-a părut seducător. Şi-a făcut partid, iar în 2000 a candidat la prezidenţiale. Avea o viziune interesantă. Pe scurt, suna aşa: fără politică, în România nu poţi face afaceri.

"Eu spun că sunt destul de cunoscut. Am văzut că, în momentul în care am ieşit pe stradă, m-a recunoscut aproape toată lumea - femei, bătrâni, tineri. (...) La început am vrut să candidez independent. Am vrut să am un partid curat, nou, cu idei noi. E adevărat că am intrat foarte târziu în politică, dar am vrut să ajut România mai mult. După 10 ani în România, am vrut să fac ceva aici şi unica posibilitate este prin politică. Este clar că în ţara asta nu poţi face afaceri adevărate fără să fii implicat şi în politică. Aşa suntem noi, cei din Balcani, şi trebuie să acceptăm asta", a spus Paul Lambrino într-un interviu înaintea alegerilor prezidenţiale din urmă cu 15 ani.

Cine este Lia Georgia Triff

Din 1998, este căsătorit cu Lia Georgia Triff. La acea vreme era mult mai cunoscută peste ocean. Până în 1988, fusese căsătorită cu un controversat avocat american. La divorţ, ea l-a fi acuzat că ar fi trimis un ucigaş să o omoare, iar el i-a reproşat că ar fi avut relaţii extraconjugale inclusiv cu arhiepiscopul Desmond Tutu şi cu actriţa Zsa Zsa Gabor. A fost un divorţ lung - a durat vreo trei ani. La final, presa americană scria că Lia ar fi obţinut la partaj 15 milioane de dolari.

După căsătoria cu Paul, Lia a fost dată în judecată de fiica sa. Tânăra o acuza că i-ar fi cheltuit 90 de mii de dolari, bani pentru studii. Lia nu s-a dus în instanţă. A explicat că nu are timp, pentru că e foarte ocupată cu obţinerea păcii în Kosovo, şi şi-a trimis avocaţii la procesul cu fiica sa.

În ultimii 15 ani, Paul şi Lia şi-au "sofisticat" relaţiile la Bucureşti. Atunci când era preşedinte, Traian Băsescu le-a botezat fiul.

Procurorii bat la ușă

De anul trecut, Paul al României este şi în atenţia procurorilor, pentru că ar fi încercat să obţină ilegal retrocedarea a peste 30 de mii de hectare de pădure în judeţul Suceava.

În urmă cu trei luni, cuplul s-a trezit din nou cu forţele de ordine la uşă. Totul pentru o datorie de cinci milioane de lire sterline către un jurnalist britanic. Prinţul Paul i-ar fi sugerat unui ziarist englez să scrie un articol defăimător despre Radu Duda, soţul principesei Margareta. El a fost dat în judecată şi condamnat.

„Împrumutul nu a fost împrumut. Prinţul Paul a susţinut că el mi-a împrumutat bani, ceea ce nu este corect. Eu l-am dat în judecată şi am cerut daune morale. Despre asta, s-a tot scris şi s-a creat o confuzie, dar iată-ne”, a precizat pentru Digi24 jurnalistul Marco Huston.

Acum, Paul de România este în arest la domiciliu în dosarul retrocedărilor ilegale. Procurorii anticorupţie spun că, în această afacere, statul a fost păgubit cu peste 130 de milioane de euro.

„Sunt puţin mai relaxat acum, dar e normal că s-a întâmplat ce s-a întâmplat pentru că am făcut plângere penală şi atunci trebuie să-mi fac treaba. Nu sunt vinovat deloc”, consideră „prințul” Paul.  

Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii: Nu înțeleg de ce președintele Băsescu a ținut să-i fie naș fiului

Foarte adesea, poate chiar sistematic aș spune, persoana despre care vorbim a făcut jocul adversarilor regelui Mihai. Și pe vremea președintelui Iliescu, și ulterior, a punctat, la Digi24, fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu. „N-am înțeles niciodată de ce președintele Băsescu a ținut să fie naș al fiului prințului Paul. Chiar nu înțeleg de ce a ținut președintele Băsescu să facă acest gest, care evident că a decepționat foarte mulți monarhiști. Nu e treaba președintelui să se bage într-o asemenea chestiune, care implică un parti pris, implică o alegere, de data asta, de partea proastă. Am fost consternat la acea dată (2010) de această poziționare a președintelui”, a mărturisit Theodor Paleologu.

Comentariul complet, în materialul video de mai sus.

Sebastian Bodu contestă în justiție numele „prințului” Paul. Explicații

Avocatul Sebastian Bodu, fost europarlamentar, a decis să introducă o acțiune în justiție împotriva lui Paul Hohenzollern. „Acesta este numele lui cu care s-a născut, pentru că și-a schimbat numele pe cale administrativă, luându-și în 2004 numele de Al României. Este scandalos ca în rechizitoriu să scrie a fost arestat Al României”, a declarat la Digi24 Sebastian Bodu.

„Conform ordonanței guvernamentale nr.41 pe 2003, motivele pentru care o persoană își poate schimba numele sunt enumerate în mod limitativ. Nu văd ce motiv ar fi putut să invoce pentru a-și pune ca nume de familie denumirea însăși a țării al cărui cetățean este”, a argumentat Sebastian Bodu.

„Motivele pentru care îți poți schimba numele este să ai un nume ridicol sau vrei să iei numele părinților care și l-au schimbat deja pe cale administrativă, ai un nume care aparține sexului opus și ai făcut schimbare de sex, astea sunt motivele pentru care îți iei un nume sau e tradus dintr-o limbă străină în română sau invers. Sunt foarte bine delimitate motivele. Ordonanța are o abordare pozitivă, nu spune care sunt interdicțiile, dar nu poți să-ți pui numele România, o astfel de interdicție este la persoanele juridice, în schimb”, a arătat fostul europarlamentar.

Sebastian Bodu susține că Paul Lambrino a încălcat legea, pentru că nu se încadra la condițiile ordonanței. „Se face o acțiune în contencios administrativ și se cere anularea actului administrativ respectiv, cu consecința anulării actului de identitate, adică să revină la numele anterior”, a explicat avocatul.

El a mai spus că s-a interesat și a descoperit că schimbarea de nume s-a făcut în România, deși nu se încadra la respectivele condiții. „Se pare că i s-a dat un astfel de act și nu ai cum să nu te folosești de acest nume, dacă așa te cheamă”, a menționat Sebastian Bodu.

„Ideea mea a pornit de la rechizitoriul DNA. Eu auzeam că toată lumea îi spune Al României, dar mă gândeam că e o formulă de adresare, în niciun caz numele lui din buletin (...) Oricine își poate schimba numele pe cale administrativă dacă are motive temeinice”, a încheiat Sebastian Bodu. Urmăriți-i comentariul complet în materialul video de mai sus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri