Procesul ICA s-a încheiat. Dan Voiculescu: „Oameni nevinovați au fost târâți” în instanță

Data publicării:
dan voiculescu conferinta - captura

Actualizare 22.21. Fostul ministru Sorin Pantiș a declarat, la ieșirea de la Curtea de Apel, că crede că se va face dreptate prin achitare.

„Dacă vă uitați în rechizitoriu și în hotărârea instanței nu există nicio faptă, s-a discutat vag despre mine”, a spus el.

Actualizare 22.15. Dan Voiculescu a spus, la ieșirea de la Curtea de Apel, că se bucură că s-a încheiat procesul și că inculpații trebuie să depună la dosar niște concluzii până joi.

Pentru mine e o durere, oameni nevinovați, unii peste 70-80 de ani, oameni care nu au avut nicio problemă cu legea, au fost târâți în acest proces pentru că trebuia să fiu eu condamnat”, a spus el.

"M-am concentrat pe rechizitoriu şi pe atitudinea procurorului de sedinţă care a minţit judecătorul, a trunchiat adevăruri în legatură cu mai mai multe lucruri. Spunea că NUP-ul despre care se vorbeşte că a fost dat pentru ICA era un NUP infirmat, fără să spună că a fost infirmat în 2008, iar acea aşa-numita majorare de capital de care se spunea că eu am spalat bani era în 2004. Deci în 2004, 2006, lucrurile nu erau deloc infirmate. Mi s-a părut o şmecherie ieftină că un procuror încearcă prin jumătăţi de propoziţie să inducă judecătorilor, şi uite că au şi reuşit la Tribunal, adevărul pe care-l vor ei. Care nu are nicio bază. Cea mai mare preocupare a mea este legată de aceşti oameni nevinovaţi care toată viaţa lor nu au făcut altceva decât să muncească cinstit, înainte de '89, după '89, au fost tâtâţi în acest proces criminal pentru ei. De mine nu mă plâng, eu o mă descurc. Ei sunt nişte oameni nevinovaţi care nu meritau acest lucru. Nu am spus că sunt nevionovat? Faptul că sunt nevinovat rezultă din faptul că am făcut apelul şi că s-a făcut apelul. În apel am cerut achitarea pentru că că sunt nevinovat. Ministerul Agriculturii a făcut o adresă către Tribunal în care scrie negru pe alb că Ministerul Agriculturii nu a a avut o bază juridică să se constituie parte civilă. Ori nu a avut bază judirică ori vine şi spune că ar trebui să se constituie. Ar trebui să se hotărască Ministerul Agriculturii", a adăugat Dan Voiculescu.

„Aș considera rechizitoriul ăsta ca un fel de crimă, pentru că a mâncat ani din viața acestor oameni”, a mai spus Dan Voiculescu.

Actualizare 22.09. Procesul ICA s-a încheiat. Instanța a rămas în pronunțare. Joi va fi anunțată data verdictului.

Actualizare 22.01. Ultimii doi inculpați urmează să aibă ultimul cuvânt din acest dosar.

Actualizare 21.11. Dan Voiculescu și-a încheiat ultimul cuvânt la care au dreptul inculpații în dosar. El și-a susținut cauza timp de 13 minute.

Rechizitoriul e bazat pe falsuri, nu pe probe. (...) Unui inculpat, (procurorul Eva, n.r.) i-a arătat calculatorul, spunându-i: Uite ce a zis alt inculpat despre tine. Este o tehnică murdară. Întreaga urmărire penală s-a făcut în lipsa mea vreme de un an şi ceva, fără avocat, fără nimic. A derula o anchetă penală un an fără a interoga inculpatul, mi se pare ilegal, imoral şi incorect." - a acuzat Dan Voiculescu.

Gheorghe Mencinicopschi a susţinut că în meseria lui nu a avut nicio tangenţă cu contabilitatea sau alte meserii prin care ar fi putut înţelege dosarul. Fostul director al Institutului ICA a adus în discuţie meritele sale profesionale, decoraţiile primite de la statul român, dar şi starea sa de sănătate.

Cuvântul cel mai scurt l-a avut Sorin Pantiş. Ca toţi ceilalţi inculpaţi, el le-a cerut judecătorilor să-l achite.

De asemenea, unul dintre inculpați, cel mai vârstnic din acest dosar, un fost cenzor la ICA, a izbucnit în plâns în timp ce-și susținea cauza.

Actualizare 20.49. Ședința de judecată a fost reluată. Avocatul Gheorghiță Mateuț a cerut să se adreseze instanței.

Actualizare 20.33. Instanța a luat o scurtă pauză, înainte ca inculpații să aibă ultimul cuvânt în acest dosar. Un reprezentant al Ministerului Agriculturii a sosit de asemenea la Curtea de Apel, pentru a cere menținerea sentințelor pe parte civilă. Instituția a cerut despăgubiri de 60 de milioane de euro.

________________________

Lucrurile sunt foarte simple, eu sper să fie completul de judecată de bună credință și să judece corect. Dacă nu, eu sunt pregătit pentru orice, nu mi-e frică. În momentul în care într-o bătălie cu șeful statului care are toate pârghiile serviciilor secrete, lupta e grea. (...) Întotdeauna e bine să speri și intr-o achitare”, spunea Dan Voiculescu în această dimineață.

Au fost cuvinte rostite de fondatorul PC când a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti. Părea resemnat şi parcă nu se grăbea să intre în sala de judecată. De altfel, a şi ratat începutul şedinţei.

Nu am ce să regret, când ești nevinovat să regret ce? Nu este o afacere, este o privatizare în care nu există niciun prejudicuiu, desfășurată în conformitate cu legislația, tot ce s-a întâmplat este în conformitate”, spunea și fostul ministru Sorin Pantiș, de asemenea judecat în acest dosar.

„Am intrat într-un război care nu este al meu. Nu am ce să-mi reproșez. Dumnezeu o să ne judece”, a fost declarația fostul director al ICA, Gheorghe Mencinicopschi, un alt inculpat în acest dosar.

Procesul a început la ora 10:30. Avocatul lui Dan Voiculescu a fost primul la susţinerea pledoariei. Deşi magistraţii l-au rugat să fie concis şi să încheie în 20 de minute, Gheorghiţă Mateuţ a vorbit aproape trei ore. A început cu o cerere de schimbare a încadrării juridice din spălare de bani în tăinuire.

O modificare care atârnă greu în anii de închisoare - pedeapsa pentru spălarea de bani este de până la 10 ani, în vreme ce pentru tăinuire, pedeapsa s-a prescris în cazul lui Dan Voiculescu, anul trecut.

Apoi, Gheorghiţă Mateuţ a formulat o nouă cerere de recuzare a completului, a treia în ultimele 24 de ore. De această dată a spus că există suspiciunea rezonabilă că imparţialitatea judecătorilor din complet e afectată. S-ar fi respins nejustificat o cerere esenţială care priveşte dreptul la apărare.

Nici de data aceasta apărătorul nu a convins instanţa. Judecătorul a considerat cererea inadmisibilă.

Dan Voiculescu a venit pregătit pentru astfel de momente tensionate. Din buzunar nu i-a lipsit cutia cu bomboane. Ca un gentleman, le-a servit şi pe doamnele şi domnişoarele din jurul său.

Gheorghiţă Mateuţ nu s-a lăsat descurajat. Şi-a continuat pledoaria. Rejudecarea dosarului a fost următoarea cerere făcută magistraţilor. Partea civilă ar trebui să fie statul prin Ministerul Finanţelor, nu prin cel aL Agriculturii, a susţinut avocatul. Pe aceeaşi idee au mers şi ceilalţi apărători. Dan Voiculescu nu a mai avut însă răbdare să i asculte.

La ora 15 si 40 de minute, Dan Voiculescu a cerut aprobare magistraţilor să îşi susţină ultimul cuvânt. Dar aceştia i-au spus că trebuie să aştepte ca toţi avocaţii să îşi susţină pledoariile. Ca atare, fostul senator pleacă a plecat pentru câteva ore din sala de judecată.

Ceilalţi inculpaţi au rămas în sala de judecată. Unii, răpuşi de stres, oboseală şi căldură au şi aţipit în timpul şedinţei de judecată. Curioşii au făcut ca sala să fie arhiplină, iar aerul condiţionat cu greu reuşea să schimbe atmosfera ca de saună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri