Procesul în dosarul „Gala Bute”, reluat pe 11 noiembrie. Elena Udrea: Nimeni din România nu poate spune, cu probe, că am luat șpagă

Data publicării:
elena udrea la gala bute 16 10 digi24

ACTUALIZARE 16.48: „Am formulat o plângere pentru modul în care am fost purtată în cătuşe când am fost arestată preventiv. Eu am înțeles deliciul care s-a dorit a fi obținut prin purtarea Elenei Udrea în cătuşe. Am făcut-o pentru toți cei în numele cărora să mă lupt și să vorbesc, pentru toți cei care sunt umiliți, sunt purtați în cătușe în fața presei,deşi legislaţia românească interzice”, a declarat Elena Udrea.

Aceasta a mai spus că „au fost persoane presate să facă declarații” la adresa ei.

Nu există nimeni în România care să spună că Elena Udrea a luat vreodată șpagă. Nimeni cu probe, că așa poate să vorbească oricine”, a adăugat fostul ministru al Turismului și Dezvoltării. 


ACTUALIZARE 15.03 Elena Udrea asistă de câteva ore la denunţurile făcute împotriva ei în instanţă, de două dintre persoanele care i-au fost foarte apropiate în perioada în care conducea ministerul Dezvoltării. Atât fostul secretar general al instituţiei, Gheorghe Nastasia cât şi cea mai bună prietenă a Elenei Udrea, Ana Maria Topoliceanu, care conducea în acea perioadă Compania Naţională de Investiţii au declarat astăzi în faţa magistraţilor că au fost intermediarii unor sume mari de bani care au intrat în buzunarele fostului ministru, cu titlu de mită.

Ana Maria Topoliceanu a spus că, în două rânduri, i-a dat Elenei Udrea sume de până la 10.000 de euro, cash.



ACTUALIZARE 13.08 Fostul secretar general din ministerul Dezvoltării Gheorghe Nastasia a declarat în instanță că Elena Udrea știa de mita din minister.

Noi acuzații pentru Elena Udrea în sala de judecată. Fostul secretar în Ministerul Dezvoltării Gheorghe Nastasia, care a recunoscut acuzațiile de dare și luare de mită, a vorbit în instanță despre discuții purtate în 2011 cu Elena Udrea, în timpul cărora fostul ministru a spus că un om de afaceri interesat să obțină la timp de la Ministerul Dezvoltarii plățile pentru un proiect pe care îl executase parțial trebuia să plătească un comision de 10%.

Gheorghe Nastasia a mai declarat că adus o geantă cu 900.000 de euro, în biroul Elenei Udrea, de faţă cu ea, și că i-a spus că geanta era de la omul de afaceri Adrian Gărdean.

Pe de altă parte, Elena Udrea scrie pe Facebook că singurele probe din acest dosar sunt declarațiile a trei persoane care recunosc că au luat mită, dar spun că au luat-o pentru șefa lor.

De astazi dosarul in care am fost 72 de zile arestata este public. Numit incorect si pe nedrept Gala Bute, ( fata de...

Posted by Elena Udrea on Friday, October 16, 2015


ACTUALIZARE 10.55. Patru inculpați în dosarul Gala Bute și-au recunoscut vina. Este vorba despre Ștefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia și omul de afaceri Dragoş Boțoroagă. Trei dintre aceștia au fost colaboratori ai Elenei Udrea de la Ministerul Dezvoltării și Turismului – fostul consilier personal al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, fostul secretar general al ministerului, Gheorghe Nastasia, și fosta șefă a Companiei Naționale de Investiții, Ana Maria Topoliceanu. Pe parcursul anchetei, aceștia au declarat că au fost intermediari ai unor sume de bani care au ajuns la fostul ministru al Dezvoltării.

În acest moment se desfășoară procedura simplificată. Ștefan Lungu a recunoscut toate acuzațiile.


La curtea supremă a ajuns în această dimineață Elena Udrea, care a declarat că nu va cere judecarea în procedură simplificată, ceea ce ar însemna să-și recunoască vinovăția.

Ea a declarat că cei trei colaboratori ai săi care „au fost prinși că au luat bani au sfârșit mai repede sau mai greu recunoscând că au luat, dar spunând: i-am dat șefei, adică Elenei Udrea”.

„În felul acesta, oricine este prins că greșește sau că ia o șpagă și spune: I-am dat șefului! are avantajul de a rămâne în libertate și beneficiază de reduceri de pedeapsă conform Codului Penal. Eu nu am cum să merg pe procedură simplificată. (Ceilalți, n.r.) vor face cum cred de cuviință, noi o să ne opunem la așa ceva, pentru că trebuie să stea alături de mine în proces pentru a se proba adevărul spuselor lor. Eu am fost 72 de zile arestată pentru că niște oameni prinși că au luat bani au spus: da, i-am luat, dar i-am luat pentru Elena Udrea. Cred că trebuie să stea în proces să demonstreze cum mi-au dat mie acei bani”, a spus fostul ministru.

Dosarul „Gala Bute” a fost deschis în primăvara anului 2012, la sesizarea Departamentului de Luptă Antifraudă. Existau suspiciuni că, în spatele galei de box în care Lucian Bute l-a întâlnit pe francezul Jean-Paul Mendy, ar fi avut loc o deturnare de fonduri. Principalul suspect era Rudel Obreja, preşedintele Federaţiei Române de Box de la acea vreme. Anchetatorii bănuiau că ar fi fost de acord ca evenimentul sportiv să fie organizat de o firmă care îi aparţine şi aşa ar fi primit 8 milioane de lei, bani plătiţi de Ministerul Dezvoltării şi Turismului, condus atunci de Elena Udrea.

Eu am fost cercetat doi ani de zile în acest dosar, timp în care nu s-a luat nicio măsură în privinţa mea, nici măsura controlului judiciar, apoi doi ani de zile nimeni nu m-a mai chemat”, spunea Rudel Obreja în această vară.

Potrivit procurorilor, toţi banii erau iniţial destinaţi brandului tustic al României, însă doar 92.000 de lei au fost folosiţi în acest scop. Restul ar fi fost fost cheltuiţi de Rudel Obreja pentru a organiza evenimentul. Procurorii au extins ancheta în acest caz, iar la începutul anului, în dosar a apărut şi numele fostului ministrul al Dezvoltării, Elena Udrea. Procurorii DNA au acuzat-o de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă de fraudare a fondurilor europene şi au cerut Parlamentului să încuviinţeze arestarea ei. Colegii deputatului au dat undă verde solicitării procurorilor.

„Mi s-au adus la cunoştinţă noile învinuiri. Eu constat următorul lucru. Toţi cei care sunt prinşi că au luat şpagă sau că au făcut ceva ilegal este suficient să declare că au dat-o mai departe cuiva şi sunt lăsaţi liberi bine mersi”, spunea Elena Udrea la începutul acestui an.

Elena Udrea a susţinut tot timpul că este nevinovată şi că dovezile procurorilor împotriva ei se bazează pe denunţurile unor apropiaţi.

Fostul ministru a fost eliberat după trei luni şi pus sub control judiciar. Ajuns şi el după gratii în acest dosar, Rudel Obreja a fost plasat ulterior în arest la domiciliu. În rechizitoriul din dosar, procurorii amintesc şi de povestea genţii negre, pe care fostul secretar general în minister, Gheorghe Nastasia, a susţinut că i-ar fi predat-o Elenei Udrea. Înăuntru s-ar fi aflat 900.000 de euro, bani primiţi de la omul de afaceri Adrian Gărdean. Cel care a beneficiat, însă, de ei ar fi fost Rudel Obreja.

El contractase un credit bancar de peste opt milioane de lei, cu promisiunea Elenei Udrea că Ministerul Turismului va returna banii. Suma nu era suficientă pentru a-l aduce pe Lucian Bute să boxeze în Bucureşti, dar conţinutul genţii negre ar fi acoperit diferenţa, mai arată anchetatorii.

În rechizitoriul trimis judecătorilor Înaltei Curţi apar şi alte şase persoane. Ion Ariton, Ştefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia, Dragoş Boțoroagă şi Tudor Breazu. Procurorii susţin că o parte din banii negri primiţi de Elena Udrea ar fi ajuns şi la Partidul Democrat Liberal. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri