Procurorii ridică documente de la Spitalul CF2 din București

Data publicării:
334971 247357411993149 1417251897 o

Polițiștii de la Transporturi și procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 ridică documente de la Spitalul CF 2 din București, în dosarul privind transfuzia greșită de sânge. Ancheta în acest caz este realizată de Direcția de Poliție Transporturi, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, fiind deschis un dosar penal in rem pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Femeia de 39 de ani a fost operată marţea trecută de cancer de col uterin în faza incipientă. O procedură de rutină, spun doctorii. Pentru că în timpul intervenţiei a existat o sângerare obişnuită în astfel de cazuri, pacientei i s-a făcut o transfuzie. La o oră după intervenție, în secţia ATI, femeia a suferit o hemoragie puternică, iar cadrele medicale i-au administrat din nou sânge. La un moment dat, pacienta care era conştientă le-a atras atenţia medicilor că primeşte sânge dintr-o grupă greşită.

Diagnosticul la internare a fost cancer de col uterin, mai precis neoplasm de col uterin în stadiu incipient.

Documentele puse la dispoziția inspectorilor sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) București atestă că proba de sânge pentru testul pretransfuzional a fost prelevată de o asistentă medicală de la o pacientă cu grupa AB4 pozitiv și etichetată cu numele pacientei de 39 de ani - transferată între timp la Spitalul Clinic Universitar de Urgență București - care are grupa de sânge O I pozitiv.

Astfel, pacientei i-a fost administrată o unitate de sânge (masă eritrocitară) AB4 pozitiv, deși grupa acesteia de sânge este O I pozitiv. La aproximativ o oră și jumătate după intervenția chirurgicală, s-au instalat primele semne de șoc hemoragic și hematurie.

Pacienta a fost transportată la reanimare unde a primit tratament de echilibrare și a fost făcută recomandarea unei noi transfuzii. Femeia era conștientă la acel moment și a indicat ea însăși faptul că are grupa sanguină O I pozitiv. Atunci a fost realizată eroarea de la testul pretransfuzional, analiza repetată indicând ulterior grupa corectă. Echipa de chirurgi și ginecologi a fost nevoită să intervină chirurgical din nou pentru a opri sângerările masive ale pacientei.

Ancheta inspectorilor sanitari arată existența unei erori de etichetare a testelor pretransfuzionale și există semne paraclinice evidente care indică un diagnostic de hemoliză severă în urma administrării unei unități de sânge dintr-o grupă greșită.

Totodată, inspectorii sanitari au mai probat că unitatea de transfuzii a spitalului (UTS) nu este autorizată conform normelor legale în vigoare și că nu există o procedură de testare a grupei sanguine la patul pacientului, respectiv în sala de operații, iar registrele și evidențele referitoare la testele pretransfuzionale nu sunt complete.

În urma verificărilor, spitalul a fost amendat cu 30.000 de lei. Inspectorii au dispus, de asemenea, urgentarea măsurilor de autorizare a unității de transfuzii - în termen de 15 zile.

Citiți și Ministerul Sănătății: S-ar putea ca vina să fie împărțită

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri