Procurorul a cerut pedeapsa maximă pentru Alexandru Vişinescu

Data publicării:
alexandru visinescu penitenciar ramnicu 5929070-Mediafax Foto-Mediafax Foto

 Alexandru Vişinescu este acuzat că a chinuit până la moarte cel puţin 12 deţinuţi politici la penitenciarul Râmnicu Sărat. FOTO: Mediafax

Şedinţa de judecată de astăzi ar trebui să fie ultima din procesul lui Alexandru Vişinescu. Procurorul a susţinut că, pentru acuzaţiile care i se aduc fostului torţionar, de crime împotriva umanităţii, pedeapsa care s-ar impune ar fi cea de închisoare pe viaţă.

Totuşi, având în vedere că Alexandru Vişinescu are peste 65 de ani, poate fi aplicată pedeapsa maximă într-un astfel de caz, adică 25 de ani de închisoare.

Procurorii mai cer, de asemenea, interzicerea tuturor drepturilor lui Alexandru Vişinescu pe o durată de 25 de ani.  

La finalul acestei şedinţe, judecătorii vor rămâne în pronunţare şi vor stabili o dată la care va fi anunţată decizia.  


Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au trimis în judecată pe Alexandru Vişinescu pentru infracţiuni contra umanităţii, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Procesul lui Alexandru Vişinescu a început în 24 septembrie 2014.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, „a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic”.

Alexandru Vişinescu s-a născut la Buzău, în 1925, şi a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii, unde a murit, în urma torturilor, Ion Mihalache.  

Citiţi şi:

Primul torționar a ajuns în fața instanței. Alexandru Vişinescu este acuzat de moartea a 12 deținuți în Penitenciarul Râmnicu Sărat

Vişinescu, despre Penitenciarul Râmnicu Sărat: Păcat că a ajuns în paragină!


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri