Procurorul Sima, „locotenentul” lui Iordache, vrea la pensie

Data actualizării: Data publicării:
170206_SIMA_CONSTATIN_02_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, Constantin Sima, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în mandatul lui Florin Iordache, a depus la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) o cerere de pensionare, solicitarea sa urmând să fie luată în discuţie la următoarea şedinţă de plen a CSM.

170206_SIMA_CONSTATIN_02_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Solicitarea de pensionare a lui Constantin Sima se află pe ordinea de zi a şedinţei plenului CSM din 28 februarie, programată să înceapă la ora 10:00.

Potrivit legii, în cazul cererilor de pensionare ale magistraţilor, membrii plenului CSM iau act” de solicitări, urmând ca hotărârea să fie transmisă preşedintelui ţării, pentru semnarea decretului de eliberare din funcţie.

Fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei Constantin Sima a fost audiat, în 6 februarie, la DNA, aproximativ trei ore şi jumătate, în calitate de martor, în dosarul în care se fac cercetări legate de modul de elaborare a ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale.

La intrarea în sediul DNA, el a spus că nu a contribuit la elaborarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 13/2017 privind codurile penale, abrogată de Guvern, la cinci zile după adoptare.

Secţia pentru procurori a CSM a decis, în 3 februarie, încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a procurorilor Constantin Sima şi Oana Schmidt Hăineală, la solicitarea procurorului general al României, care a arătat că măsura trebuie luată pentru a asigura derularea în condiţii de imparţialitate” a dosarului de la DNA.

Sima şi Hăineală erau din 16 ianuarie secretari de stat la Ministerul Justiţiei. Înainte de încetarea detaşării, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, îşi delegase atribuţiile lui Constantin Sima, pentru perioada 1-7 februarie.

Direcţia Naţională Anticorupţie a început o anchetă cu privire la modul de elaborarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale, în urma unui denunţ formulat în 24 ianuarie de Mihai Poliţeanu, Elena Ghioc şi Răzvan Patachi, membri ai asociaţiei Iniţiativa România”.

Legat de acest dosar, DNA a precizat că se fac acte procedurale cu privire la aspectele sesizate de mai multe persoane, privind posibile fapte legate de modalitatea de adoptare a unor acte normative”.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri