PROIECT. Instanţele militare ar putea fi desfiinţate

Data actualizării: Data publicării:
crop CSM

CSM propune schimbari radicale in domeniul Justitiei. De exemplu, posibilitatea ca magistraţii să poată ocupa funcţia de ministru al Justiţiei. Sau ca judecătorii şi procurorii suspectaţi de abateri disciplinare să poată fi judecaţi pentru acestea, chiar dacă se pensionează sau demisionează din profesie. Sistemul de evaluare profesională ar putea fi schimbat, iar magistraţii ar putea fi supuşi, periodic, unor evaluări psihologice, nu doar la admiterea în profesie. Toate aceste propuneri vin alături de cele legate de numirile la vârful sistemului judiciar, în care rolul CSM ar putea deveni unul decisiv.

Mona Pivniceru a fost nevoită, în 2012, să renunţe la statutul de membru al Consiliului şi la cel de judecător pentru a putea prelua în Guvern portofoliul Justiţiei. Acum, membrii CSM propun că judecătorii şi procurorii să poată deţine portofoliul de ministru al Justiţiei, nu doar funcţii de secretar de stat.

O altă schimbare propusă introduce obligaţia evaluării psihologice. „Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor sunt supuşi la fiecare cinci ani unei evaluări psihologice”, potrivit proiectului CSM.

Mai mult, în cazul în care calificativul este „nerecomandabil”, atunci magistratul va fi obligat să urmeze un program de consiliere psihologică.

Evaluarea profesională ar putea fi, de asemenea, modificată.

Andreea Georgescu, reporter Digi24: „Actuala lege prevede că judecătorii şi procurorii sunt evaluaţi profesional o dată la trei ani. CSM propune ca, pe măsură ce vechimea în funcţie creşte, evaluările să fie făcute mai rar. Dacă începătorii ar fi verificaţi la fiecare doi ani, magistraţii care sunt în profesie de cel puţin 15 ani ar putea fi evaluaţi la fiecare cinci ani”.

Consiliul propune desfiinţarea instanţelor militare: „În termen de şase luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, instanţele militare se desfiinţează, iar parchetele militare se reorganizează ca structuri în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, parchetelor de pe lângă curţile de apel şi parchetelor de pe lângă tribunale".

Nu în ultimul rând, CSM ar vrea ca magistraţii suspectaţi de abateri disciplinare să poată fi judecaţi, chiar dacă se pensionează sau demisionează înainte de lămurirea acuzaţiilor.

Citiți și: CSM | Sute de modificări la proiectele lui Toader pe justiție

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri